eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Windsor, 2018. május 19.Harry herceg (b) és menyasszonya, Meghan Markle amerikai színésznő házassági fogadalmat tesz Justin Welby Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága előtt a windsori kastély Szent György-kápolnájában 2018. május 19-én.   (MTI/APpool/Jonathan Brady)
Nyitókép: Jonathan Brady

Köszönetet mondott a hercegi pár

Köszönetet mondott vasárnap a brit királyi család azoknak a tízezreknek, akik Harry herceg és amerikai hitvese, Meghan Markle előző napi esküvőjén lelkesen üdvözölték az újdonsült hercegi házaspárt.

Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki a hatodik helyen áll a brit trónöröklési sorban, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi királyi rezidenciájának Szent György kápolnájában esküdött örök hűséget Meghan Markle-nak.

A házaspár a ceremónia után hintón hajtatott végig a kastély körüli utcákon, amelyeket óvatos becslések szerint is százezer főt meghaladó tömeg szegélyezett, hatalmas üdvrivalgással fogadva Harryt és feleségét. Sokan napokig táboroztak Windsor utcáin, csak azért, hogy vethessenek egy pillantást a hercegre és hitvesére.

A királyi család Twitter-oldalán megjelent rövid közlemény köszönetet mondott a Windsorban megjelenteknek a lelkesedésért, és azoknak is, akik az Egyesült Királyság más vidékein, a Nemzetközösség országaiban és a világon bárhol másutt figyelemmel kísérték a ceremóniát.

A hercegi esküvőt 79 ország televíziós társaságai közvetítették a helyszínről, és a vasárnap megjelent szakértői becslések szerint világszerte meghaladhatta az egymilliárdot azoknak a száma, akik legalább egy időre belenéztek a műsorba.

Nagy-Britanniában a BBC televízió közvetítette az eseményt. A brit közszolgálati médiatársaság vasárnapi kimutatása szerint a hazai csúcsnézettség 13,1 milliós, az egész napos közvetítés időtartamára kivetített átlagos nézettség 8,7 milliós volt.

A vasárnapi brit sajtó rendkívüli terjedelemben tárgyalta Harry és Meghan Markle - az esküvő óta hivatalos titulusuk szerint Sussex hercege és hercegnője - menyegzőjét. A Daily Mail című tömeglap 47, de még a tekintélyes The Sunday Times is 11 teljes, fotókkal igen gazdagon illusztrált újságoldalt szentelt az eseménynek.

Az udvar vasárnapi bejelentése szerint Harry néhai édesanyja, az 1997-ben Párizsban, autószerencsétlenségben elhunyt Diana hercegnő egyik smaragdgyűrűjét adta esküvői ajándékként feleségének.

A ceremónia utáni fogadás, amelyet II. Erzsébet királynő adott a kápolnába meghívott 600 vendég számára, nem volt nyilvános. A vendégek beszámolóit idézve azonban a The Sunday Telegraph azt írta, hogy Károly herceg, Harry édesapja igen megható beszédben ecsetelte örömét, azt, hogy milyen élmény volt végigkövetni, amint "az én drága öreg Harrym" kisfiúból férfivá érik. A trónörökös rendkívül meleg szavakkal üdvözölte Meghan Markle-t és édesanyját, Doria Raglandet is a királyi családban.

A konzervatív vasárnapi lap forrásai szerint Harry is szívhez szóló beszédet tartott, amelyet azonban rendre meg kellett szakítania, mert akárhányszor kiejtette azt a szót a száján, hogy "feleségem", a több száz fős vendégsereg hatalmas üdvrivalgásban tört ki.

A fogadás egyik fénypontja volt, amikor a brit rock veterán világsztárja, Sir Elton John - Harry nagy nevetéssel fogadott kérdésére, hogy "tud-e valaki zongorázni a házban" - eljátszotta néhány slágerét, köztük a Tiny Dancert, amelyet kifejezetten Meghan Markle tiszteletére adott elő. Az 1972-ben megjelent dal a hercegi hitves szűkebb hazája, Kalifornia hangulatát idézi fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×