eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin
Pozsony, 2018. március 15.Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Szlovákia egyelőre nem piszkálja Moszkvát

Több mint száz orosz diplomata kényszerül külföldi állomáshelyének elhagyására, miután az egyes országok kiutasították őket Szergej Szkripal orosz kettős ügynök és lánya ideggázzal való megmérgezését követően. Szlovákia egyelőre nem tilt ki orosz diplomatákat. Andrej Kiska államfő élesen bírálta a szlovák külügy időhúzását. Az ügy megosztja a szlovák kormánykoalíciót is, a Híd keményebb fellépést tartana megfelelőnek, míg a Smer és az SNS szerint Szlovákiának szüksége van Oroszországra, akire fontos partnerként tekintenek.

Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Ausztrália és 18 uniós tagállam is úgy döntött, hogy szimbolikus gesztust tesz, és kiutasít területéről olyan személyeket, akik a helyi orosz nagykövetségek kötelékében, de valószínűleg fedett hírszerzőként dolgoztak. Szlovákia egyelőre óvatos, és elkerüli a csörtét Putyinékkal. A szlovák külügyi tárca szeretné megvárni, milyen fejleményeket mutat a megmérgezett ügynök ügyének kivizsgálása.

Andrej Kiska köztársasági elnök azonban nem tarja kielégítőnek a külügyi tárca magyarázatát a késlekedésére, és kijelentette, hogy elégedetlen a szlovák diplomácia eddigi lépéseivel. „Az államfő a lépéseit a hírszerző szolgálatoktól származó információkra alapozta. Ezt követően Andrej Kiska elnök úr telefonon beszélt Peter Pellegrini miniszterelnökkel, és tudtára adta,

elvárja, hogy Szlovákia következetes és világos álláspontot fogalmazzon meg, az egyik fontos szövetségesünkkel való szolidaritásvállalás ügyében”

– mondta Roman Krpelan, az elnök szóvivője.

Miroslav Lajčák külügyminiszter az államfő által megfogalmazott kritikát követően elutasította, hogy Pozsony nem szolidáris a szövetségeseivel. A szlovák diplomácia vezetőjének elmondása szerint a további lépésekről a most következő tárgyalások után döntenek majd. „Találkozni fogok a Szlovák Hírszerző Szolgálat vezetőjével, ahol erről a témáról fogunk beszélni, de találkozom a brit nagykövettel is. További lépések egész sorát is fontolóra vesszük” – nyilatkozta Lajčák.

Kedden este a koalíciós pártok vezetőinek közös sajtótájékoztatóján Robert Fico, a Smer elnöke élesen kritizálta Andrej Kiskát. Fico szerint Szlovákia nem fog csak azért intézkedéseket foganatosítani, mert azt valaki elvárja tőle, és nem szeretné, ha veszélybe kerülne az ország baráti kapcsolata Moszkvával. Robert Fico az államfőt is beleértve mindenkit nyugalomra intett. A sajtótájékoztatón

Andrej Danko házelnök Nagy-Britanniát bírálta, amely szolidaritást vár el Szlovákiától, miközben kilépett az unióból.

Danko szerint nem szerencsés, hogy Szlovákiát aszerint ítéljék meg, hány orosz diplomatát utasít ki. Ondrejcsák Róbert, a Híd védelmi államtitkára Facebook-bejegyzésben reagált az eseményekre: „Nagy-Britannia az egyik legfontosabb és legerősebb szövetségesünk, Szlovákia álláspontját egyeztetni kellene a legszorosabb szövetségeseinkkel és barátainkkal” – írja Ondrejcsák.

A szigetország pozsonyi nagykövete bízik benne, hogy Szlovákia is csatlakozni fog az uniós tagállamok többségéhez, és vállalja az orosz diplomaták kiutasítását. A helyzetről ma tárgyalt a Szlovák Biztonsági Tanács is. Két hét múlva pedig a parlament külügyi bizottsága is összeül, ahol ugyancsak ezzel a témával foglalkoznak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×