INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

elvándorlás

klímaváltozás

világbank

vízválság

140 millióan hagynák el otthonukat - ez lehet a megoldás

140 millióan hagynák el otthonukat - ez lehet a megoldás

Infostart / MTI

Több mint 140 millióan vándorolhatnak 2050-ig a világ három fejlett régiójába az éghajlatváltozások okozta jelenségek, így a mezőgazdasági termelés visszaesése, a vízhiány és a tengerek vízszintjének emelkedése miatt - figyelmeztetett a Világbank. Az országok közötti és az adott országokon belüli vándorlás is nehézségeket okoz.

Hétfőn közzétett jelentésében a nemzetközi pénzintézet 86 millióra becsülte a lehetséges fekete-afrikai, 40 millióra a dél-ázsiai és 17 millióra a latin-amerikai bevándorlókat, ha addig nem történik semmi a klímaváltozás ügyében.

"Az éghajlatváltozás minden nap egyre nagyobb gazdasági, társadalmi és egzisztenciális fenyegetést jelent" - hangsúlyozta közleményében Krisztalina Georgieva, a világbank főigazgatója.

"Ezt tapasztaljuk a minden korábbinál súlyosabb vízválság esetén, a part menti régióban a viharos hullámok pusztító erejét látva és

az alapvető kultúrák termesztésére alkalmatlanná vált mezőgazdasági régiókban"

- tette hozzá.

Az éghajlatváltozás okozta régiókon belüli elvándorlás már tény, és ezek az "éghajlati bevándorlók" csak növelik a politikai, gazdasági és társadalmi okokból otthonukat elhagyni kényszerülők számát.

Mexikó is bajban lehet

A jelentés szerzői három esettanulmányt készítettek.Egyet Etiópiáról, ahol a demográfiai növekedés elérheti a 85 százalékot 2050-re, és a migráció várhatóan növekszik a csökkenő termés miatt.

A másik tanulmány Bangladessel foglalkozott, ahol megvan a veszélye annak, hogy az "éghajlati migránsok" 2050-ben többen lesznek, mint bármely más belső menekült.

A harmadik tanulmány tárgya pedig Mexikó, ahol az éghajlatváltozásra érzékeny térségekből a városokba várható elvándorlás. A tanulmány szerint a városoknak elegendő munkahelyet kell teremteniük, fel kell gyorsítaniuk az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat, hogy fogadni tudják a növekvő számú bevándorlót.

A Belső Menekülteket Megfigyelő Központ (IDMC) nemzetközi civil szervezet szerint

2016-ban a viharok, árvizek és más, időjárással összefüggő katasztrófák miatt 23 millió ember kényszerült országa más vidékeire menekülni.

A washingtoni székhelyű pénzintézet szerint elkerülhető, hogy az éghajlatváltozás okozta elvándorlás humanitárius válságba torkolljon és egyes országok fejlődését fenyegesse,

a párizsi klímaegyezmény betartásával pedig a lehetséges 140 millió elvándorló száma 40 millióra csökkenthető.

A kutatók szerint az éghajlati elvándorlók számát akár 80 százalékkal is lehet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, az elvándorló lakosság számára fejlesztési tervek kidolgozásával és a klímaváltozás okozta belső migráció folyamatainak jobb megértésébe történő beruházással.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018