eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Előrelépés Észak-Korea ügyében

Korai még optimistának lenni Phenjan tárgyalási hajlandóságával kapcsolatban - fogalmazott szerdán a dél-koreai pártok vezetőivel találkozva Mun Dzse In dél-koreai elnök.

"Még csak a rajtvonalon állunk" - értékelte a helyzetet a dél-koreai államfő, aki azt is világossá tette, hogy semmi mást nem fogad el, csak Észak-Korea teljes nukleáris leszerelését. A dél-koreai elnök azt is kiemelte, hogy egyelőre nem lazítanak a Phenjannal szemben bevezetett szankciókon.

Előző nap a dél-koreai elnöki hivatal bejelentette, hogy több mint egy évtized után ismét dél- és észak-koreai csúcstalálkozót fognak tartani. Emellett azt is tudatták, hogy a Phenjanban járt szöuli küldöttséget az észak-koreai vezetés arról tájékoztatta, hogy nem tart igényt atomfegyverekre, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve, és hajlandó tárgyalásokat kezdeni a leszerelésről, ha a biztonsága garantált.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség a Kék Ház, a szöuli elnöki hivatal meg nem nevezett tisztségviselőire hivatkozva jelentette, hogy csütörtökön Washingtonba utazik Csung Jui-jong, Mun nemzetbiztonsági tanácsadója, aki - a forrás szerint - amerikai tisztségviselőket fog tájékoztatni phenjani látogatásáról. A Yonhap megjegyzi, hogy észak-koreai útjával kapcsolatosan Csung korábban utalt arra: rendelkezik egy "nem nyilvános" üzenettel (is) a kommunista rezsim részéről. A nevük elhallgatását kérő kék házi tisztségviselők szerint Csungot Szuh Hun, a Nemzeti Hírszerzési Szolgálat vezetője fogja elkísérni az Egyesült Államokba. A dél-koreai kormány szóvivői nem tudták megerősíteni az erről szóló értesülések hitelességét.

Mun szerdán tagadta, hogy Szöul bármilyen titkos ajánlatot tett volna Phenjannak, hogy Észak-Korea visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

"Semmilyen titkos megállapodás nem volt Északkal" - húzta alá Mun. A dél-koreai elnök arra is kitért, hogy szerinte csak akkor lehetséges a nukleáris leszerelés, ha Szöul és Washington egységes álláspontot képvisel. Mun arról is szót ejtett, hogy szerinte akkor jöhet létre megállapodás Dél és Észak között, ha Phenjan Washingtonnal is tárgyalásokat kezd.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×