eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A gyakorlat, ami nem felel meg az uniós szabályoknak

A gyakorlat, ami nem felel meg az uniós szabályoknak

Az európai parlamenti képviselői helyek újraosztásáról és az uniós választási törvény reformjáról vitáztak szerdán Strasbourgban. A Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli Hét című műsorának azt mondta: 2019 egyik nagy kérdése, hogy miként válasszák meg az Európai Bizottság új elnökét.

Nem felel meg az Európai Unió jogszabályainak, hogy a parlamenti választás során dől el a bizottság elnökének személye is – mondta Fóris György. A Bruxinfo elemzője hozzátette: ezt megelőzően is politikai viták folytak e körül. Az alapszerződésben nincs szó arról, hogy a parlament jelölhetne, sőt épp ellenkezőleg. Évtizedeken keresztül az volt a gyakorlat, hogy a tagországok vezetői valamelyik csúcstalálkozón megállapodtak egy alkalmas személyben, majd az illető bemutatkozása után a parlament szavazott róla.

A 2009-es lisszaboni szerződés szerint a mindenkori leendő bizottsági elnök kiválasztásakor tekintettel kell lenni a megelőző parlamenti választások eredményére. Vagyis az új elnöknek abból a pártcsaládból kell érkeznie, amely a legjobban teljesített – magyarázta a szakértő. Ezzel párhuzamosan – hogy közelebb vigyék az uniós parlamenti választásokat az állampolgárokhoz  – a nagy frakciók igyekeztek megszemélyesíteni amerikai mintára a kampányát, és mindegyik választott egy nyilvánosság előtt szereplő arcot magának. Később ezekből a kampányvezérekből lettek a bizottsági elnökjelöltek – mondta Fóris György.

Nagy-Britannia mandátumai

  • A Brexitet után a 73 brit mandátumból 46 tartalékba kerülne egy esetleges EU bővítés esetére.
  • A maradék 27 képviselői helyet 14 tagállam között osztanák szét.
  • Az uniós parlament sajtószolgálata közölte: az egyenlőtlenségek kiegyenlítése érdekében Franciaország és Spanyolország 5-5, Olaszország és Hollandia 3-3, Írország 2, valamint Lengyelország, Románia, Svédország, Ausztria, Dánia, Szlovákia, Horvátország, Finnország és Észtország 1-1 további mandátumot kapna.
  • Magyarország nem kapna újabb mandátumokat, mert a magyar mandátumszám egyébként is kissé felül van reprezentálva a lakosságszámhoz képest.

A témáról további részleteket is megtudhatnak az InfoRádió Brüsszeli Hét című műsorából szerda este 8 órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×