eur:
390.65
usd:
364.14
bux:
68411.47
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Balázs Péter: Angela Merkelnek több lehetséges utódja is van

Balázs Péter: Angela Merkelnek több lehetséges utódja is van

A volt külügyminiszter szerint a CDU több politikusa is alkalmas lenne arra, hogy leváltsa Angela Merkel kancellárt.

Nehéz helyzetként értékelte a német kormányalakítás eddigi sikertelenségét Balázs Péter korábbi német nagykövet, volt külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balázs Péter szerint egy újabb nagykoalíció már egészen más lesz a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Szociáldemokrata Párt (SPD) között:

Martin Schulz, az SPD elnöke valószínűleg
le fog mondani,

mivel a politikus a választás estéjén már bejelentette, nem lesz újra nagykoalíció. A volt külügyminiszter szerint ez egy olyan helyzet, amikor egy politikusnak le kell mondani, illetve hozzátette,  hogy 

„nagyon inog Merkel pozíciója” is. 

Balázs Péter szerint a CDU több politikusa is alkalmas lenne arra, hogy leváltsa Angela Merkel kancellárt. „Inkább nőket látok ilyen erőpozícióban, akik már tartományi szinten bizonyítottak” – tette hozzá, de megemlítette a védelmi miniszter asszonyt is, utalva arra, hogy a CDU ha akarja, meg tudja oldani a személyi problémát. „Egy hajó elment, mert egy leköszönő kancellárnak fel lehetett volna kínálni az államelnöki pozíciót, de azt Frank-Walter Steinmeier volt külügyminiszter már megkapta - éppen azért, hogy kiegyensúlyozzák a belpolitikai helyzetet” – mondta Balázs Péter.

Balázs Péter: Angela Merkelnek több lehetséges utódja is van

A volt külügyminiszter szerint a pártok mindent meg fognak tenni azért, hogy elkerüljék az új választást.  „Van egy kezelhető felosztású parlament, nem hiszem, hogy bármelyik komoly párt kockáztatná azt, hogy a súlyuk csökkenjen, és esetleg az AFD még följebb jöjjön ” – tette hozzá.

A német kormányalakítás körüli bizonytalanság az Európai Unióra is hatással van, mondta Balázs Péter: „Németország több mint a negyedét fizeti az unió összes kiadásainak, tehát nélküle nem lehet ezt a nagyon fontos témát kezelni.” Ennek megoldását segítheti, hogy hétvégén megkezdődött a CDU/CSU pártszövetség és az SPD között a nagykoalíciós tárgyalás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×