eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
USA: a megbékítés politikája nem működik, újabb szankciók jönnek

USA: a megbékítés politikája nem működik, újabb szankciók jönnek

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik - hangsúlyozta vasárnapi Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök a legújabb észak-koreai kísérleti robbantásra reagálva. Büntetőintézkedések sorozata jön.

Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantástAz elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy "Észak-Korea lator állam, amelynek a magatartása immár fenyegetést és a zavar forrását jelenti Kína számára is, amely segíteni kíván ugyan, de ez egyelőre kevés sikerrel járt".

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik - szögezte le üzenetében Donald Trump.

A vasárnap Észak-Korea által végrehajtott kísérleti atomrobbanás immár a hatodik, és minden korábbinál nagyobb erejű volt.

  • Az amerikai elnök üzenete az első amerikai reagálás volt Phenjan vasárnapi bejelentésére, amely szerint sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával.
  • Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetértett abban, hogy "megfelelő módon" kell kezelni a legújabb észak-koreai kísérleti atomrobbantást - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség vasárnap. "Ki kell tartani a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének célja mellett, továbbá szoros kommunikációra és együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy kezelni lehessen a kialakult helyzetet".
  • London a diplomáciai megoldást részesíti előnyben. Boris Johnson brit külügyminiszter szerint az észak-koreai válságra adható katonai válaszlépések "egyike sem jó", mindenekelőtt azért, mert a phenjani rezsimnek megvan a lehetősége dél-koreaiak tömegeinek elpusztítására, Kína viszont többet is tehetne Észak-Korea megfékezése végett. Theresa May brit miniszterelnök szerint is fokozni kell a nyomást Phenjanra.

A robbantást néhány nappal azután hajtották végre, hogy Phenjan rakétát lőtt ki átrepült Japán területe felett, és 

néhány órával azután, hogy Trump Sindzó Abe japán kormányfővel tárgyalt az atomválság "kiszélesedéséről".

Újabb büntetőintézkedések

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Fox News hírtelevízióban bejelentette, hogy újabb büntetőintézkedések sorozatát készíti elő Észak-Korea ellen.

Mnuchin közölte: vasárnap tárgyalt Trump elnökkel, és egyetértés volt közöttük Phenjan "elfogadhatatlan viselkedése" kapcsán. Bejelentette, hogy különböző - közöttük gazdasági - szankciókat terveznek Phenjan ellen. "Ha az országok üzleti kapcsolatban akarnak állni az Egyesült Államokkal, nyilvánvalóan együtt fognak működni szövetségeseinkkel és másokkal, hogy gazdasági téren elszigeteljük Észak-Koreát" - szögezte le a miniszter.

A Fehér Ház szóvivője, Sara Sanders bejelentette, hogy vasárnap Donald Trump elnök vezetésével ülést tart a nemzetbiztonsági tanács az aznap bejelentett újabb észak-koreai kísérleti atomrobbantás kapcsán. A Fehér Ház közlése szerint az elnök munkatársai "szorosan figyelik" a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×