eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Meghalt a zombifilmek atyja

Meghalt a zombifilmek atyja

Hetvenhét éves korában meghalt George A. Romero rendező és forgatókönyvíró, aki Az élőhalottak éjszakája című filmjével megteremtette a zombifilmek műfaját.

A világhírű amerikai filmes - akinek kanadai állampolgársága is volt - tüdőrákban szenvedett. Üzlettársa tájékoztatása szerint vasárnap hunyt el egy torontói kórházban.

Romero 1968-ban hozzávetőleg százezer dollárból készítette Az élőhalottak éjszakája című horrort, amelyben a holtak újra életre kelnek és felzabálják az élőket. A fekete-fehér film világszerte 30 millió dollárt hozott a konyhára, ma már hivatalosan is az amerikai filmes örökség része. Folytatása, a minden idők egyik legjobb horrorfilmjének tartott Holtak hajnala 55 milliós jegybevételt termelt tíz évvel később. Az anyagi siker lehetővé tette számára, hogy a saját elképzelései szerint készítsen filmeket - emelte ki üzlettársa, Peter Grunwald. A Holtak-sorozat harmadik része 1985-ben, a negyedik 2005-ben, az ötödik 2007-ben, a hatodik pedig 2009-ben készült el.

A filmjeiben ábrázolt zombik mindig többet jelentettek holmi kannibáloknál, a konformitás, a fajgyűlölet, a bevásárlóközpontok világa, a militarizmus, az osztálykülönbségek és más társadalmi problémák metaforái voltak - emlékeztetett az AP. "A zombik bármik lehetnének: lavina, hurrikán. Ők a katasztrófa a külvilágban. A történetek arról szólnak, hogy az emberek nem tudnak megfelelő választ adni" - mondta az amerikai hírügynökségnek 2008-ban. Romero filmjeinek ugyanis visszatérő eleme volt annak ábrázolása, ahogyan pánikba esnek és egymás ellen fordulnak az "ostrom" alatt álló emberek, ahelyett, hogy egyesítenék erejüket a közös ellenséggel szemben.

A bronxi születésű alkotó filmesek egész sorára volt hatással, köztük Quentin Tarantinóra, Guillermo del Toróra, Robert Rodriguezre és a néhai Wes Cravenre - méltatta az elhunytat üzlettársa.

Vámpíros filmet is készített, a Martin címűt 1978-ban. 1982-ben együttműködött Stephen Kinggel a Creepshow - A rémmesék könyve című alkotásban, majd 1993-ban az író Halálos árnyék című regényéből készített filmet. King senkihez sem fogható alkotónak és kedvenc munkatársának nevezte az elhunyt rendezőt.

Romero egyébiránt nem volt hízelgő véleménnyel a műfaj modernkori képviselőinek munkáiról, a The Walking Dead című sikersorozatot például szappanoperának tartotta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×