eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Eljárás indult Marine Le Pen ellen

Eljárás indult Marine Le Pen ellen

A pártja állítólagos fiktív uniós állásai ügyében vizsgálódnak.

Bizalommal való visszaélés gyanújával eljárás indult pénteken Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke ellen a párt állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állásainak ügyében - közölte a politikus ügyvédje.

"Az elnökválasztási kampány alatt tett ígéretének megfelelően Marine Le Pen megjelent a (francia korrupcióellenes hivatal) vizsgálóbíróinak idézésére, akik, ahogy várható volt, eljárás alá vonták" - jelezte Rodolphe Bosselut. Az ügyvéd hozzátette: Le Pen fellebbez az eljárás ellen, amely szerinte sérti a hatalmi ágak szétválasztásának az elvét. Le Pen korábbi EP- és jelenlegi francia nemzetgyűlési képviselőként is mentelmi jogot élvez.

A pártvezető délután jelent meg a párizsi bíróság pénzügyi visszaéléseket vizsgáló részlegén, ahol felolvasta a nyilatkozatát, de élve a törvényben biztosított jogával, nem válaszolt a vizsgálóbírók kérdéseire.

A 2004 óta az Európai Parlamentben képviselőként politizáló pártvezetőt EP-képviselőként azzal gyanúsítja a párizsi ügyészség, hogy uniós forrásokból alkalmazta 2009 és 2016 között a párton belüli kabinetfőnökét, Catherine Griset-t és a testőrét, Thierry Légier-t.

Marine Le Pen ellen a 2014-től 2016-ig terjedő időszakban az FN elnökeként is eljárás indult hivatali bizalommal való visszaélésben történt bűnrészesség gyanújával.

Az EP csaknem 5 millió euróra becsüli azt a kárt, amelyet az FN okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2012 és 2017 között a franciaországi alkalmazottait, akik viszont nem végeztek munkát Brüsszelben.

A Nemzeti Front elnöke mindeddig az EP-képviselőként élvezett mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó megjelenni a vizsgálóbírók előtt. A március 10-i idézést követően viszont az mondta, hogy a tavaszi elnök-, majd nemzetgyűlési választásokat követően - amelyeken jelölt volt -, megjelenik és vallomást tesz az igazságszolgáltatás előtt.

Az ügyben a párizsi ügyészség indított előzetes eljárást, majd az ügyet tavaly decemberben átadta független vizsgálóbíróknak, akik arra keresik a választ, hogy a Nemzeti Front fizetett-e alkalmazottakat Franciaországban uniós pénzekből, európai parlamenti asszisztensek szerződése alapján.

A korrupcióellenes hivatal 17 FN-es EP-képviselővel, köztük a pártalapító Jean-Marie Le Pennel és mintegy negyven alkalmazottal szemben vizsgálódik.

Le Pen kabinetfőnöke, Catherine Griset ellen február 22-én emeltek vádat. Azzal gyanúsítják, hogy 2009 és 2016 között az EP-ben vett fel asszisztensi fizetést, holott ezalatt

valójában Franciaországban töltött be tisztséget a pártjában. A párt egyik másik alkalmazottja, a párizsi pártszékházban grafikusként foglalkoztatott Charles Hourcade ellen is eljárás indult már amiért uniós asszisztensi fizetést vett fel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×