INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

brazília

korrupció

dél-amerika

államfő

12 millió dollárnyi kenőpénz elfogadásával vádolják a brazil elnököt

12 millió dollárnyi kenőpénz elfogadásával vádolják a brazil elnököt

InfoRádió / MTI

Korrupció miatt vádat emeltek hétfőn Michel Temer brazil elnök ellen, a dél-amerikai ország történetében ő az első hivatalban lévő államfő, akivel ez megtörtént.

A Globo News brazil tv-csatorna híradása szerint Rodrigo Janot főügyész a Szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz nyújtotta be a vádemelést.

Ebben egyebek közt az áll, hogy az elnök idén márciusban vagy áprilisban - egy volt tanácsadója közreműködésével - félmillió realt (több mint 40 millió forintot) fogadott el Joesley Batista nagyvállalkozótól, a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégének, a JBS-nek a tulajdonosától. Az összeg, amelynek átvételéről videofelvétel is készült, első részlete volt egy nagyobb kenőpénznek, amiért cserében Temer közbenjárt az óriáscég érdekében az ország versenyhatóságánál.

Batista vádalku keretében adta át a felvételt a hatóságoknak.

A Temer elleni vádemelés folytatásáról először a bíróság dönt, majd az ügy megalapozottságáról a brazil képviselőháznak kell szavaznia. Ha a képviselők kétharmada megalapozottnak ítéli a vádemelést, akkor 180 napra felfüggesztik hivatalából az elnököt, s ezalatt folytatják le ellene az alkotmányos vádeljárást. Az átmeneti államfő ebben az esetben Rodrigo Maia jelenlegi házelnök lenne.

Brazíliát évek óta a legfelsőbb vezetést átitató botrányok sorozata sújtja. Az ügyben Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel az országban, amelynek keretében építőipari cégek politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak fizettek kenőpénzeket a Petrobras olajipari óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében.

Temer addigi alelnök tavaly augusztusban vette át az államfői posztot a munkáspárti Dilma Rousseftől, akit végül a költségvetési törvény megsértése címén mozdítottak el hivatalából.

A hétfői vádemelés szerint egyébként Temer évek óta fogadott el kenőpénzeket a JBS tulajdonosától pártja, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) számára. Az iratokhoz csatolt, Temer és Batista egyik találkozójáról készült hangfelvétel egy mondata szerint Batistának "nagy befolyása" volt Henrique Meirelles-nek, a JBS és a brazil jegybank egykori elnökének pénzügyminiszteri kinevezésére is.

Michel Temer idén május végén keveredett hangos botrányba, amikor előkerült egy hangfelvétel, amelynek tanúsága szerint szemet hunyt a korrupció miatt 15 évi börtönbüntetését töltő volt parlamenti elnök, Eduardo Cunha megvesztegetése felett. A főügyész akkor indított ellene nyomozást.

A hétfőn benyújtott 64 oldalas vádemelésében Rodrigo Janot állítólag úgy értékeli Temer államfői tevékenységét, hogy a beiktatása óta eltelt kilenc hónap alatt 12 millió dollárnyi (mintegy 3,3 milliárd forint) kenőpénz áramlott hozzá, s ezzel teljesen érdemtelenné vált hivatalára.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018