eur:
395.52
usd:
372.31
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Macron nyert, de nem kapott biankó csekket

Macron nyert, de nem kapott biankó csekket

Emmanuel Macron elnök pártja jelentős többséget szerezve megnyerte a francia törvényhozási választást.

A vártnál némileg kisebb, de így is kényelmes többséget szerzett a francia törvényhozásban Emmanuel Macron pártszövetsége, a Köztársaság lendületben és a szintén centrista Demokrata Mozgalom nevű tömörülés, rekord alacsony, 43 százalékos részvétel mellett. Az elnök mögött álló erők az 577 fős nemzetgyűlésben az előzetes adatok szerint mintegy 355 helyet szerzett, vagyis jóval többet, mint az abszolút többséghez szükséges 289 képviselői szék

Az első forduló alapján készített mandátumbecslés alapján 400 főre várták a centristákat, akik így egy kicsit alulteljesítettek. De nem úgy, mint a szocialisták, akik a korábbi 314 fős képviselőcsoport helyett nagyjából 45 fős parlamenti frakcióval rendelkeznek majd. A második helyen végzett a jobbközép Köztársaságiak hozzávetőleg 125 képviselői helyre számíthatnak, ami viszont meghaladja azt a szintet, amelyre a legnagyobb ellenzéki párt az első forduló alapján számított. A

Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali erő nyolc helyet szerzett. Az elnökválasztás második fordulójába jutott politikusnő személyes sikert ért el, Le Pennek a harmadik próbálkozás után sikerült képviselői helyet szereznie.

"Egyértelmű többséget kapunk, de a franciák nem akartak biankó csekket adni nekünk" - mondta a kormányszóvivő.

Edouard Philippe miniszterelnök arról beszélt,

egy éve senki nem tudott volna elképzelni ilyen politikai megújulást.

Az alacsony részvételre utalva hozzátette azonban, hogy a távolmaradás sohasem jó hír egy demokráciában, ennek okait mindenkinek elemeznie kell, "a kormánynak kötelessége sikert felmutatni". Azt mondta, "a franciák a reményt választották a düh helyett".

Az abszolút többségnek köszönhetően az elnök már a nyáron beindíthatja legfőbb reformjait.

Az új nemzetgyűlés június 27-én ül össze először és választja meg az elnökét, a kormányról július 4-én tartanak bizalmi szavazást az alsóházban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×