eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Ezzel az egekbe pörgeti Trump a katonai kiadásokat

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harc fokozására vonatkozó tervet nyújtott át a Pentagon a Fehér Háznak, James Mattis védelmi miniszter pedig még hétfőn tájékoztatja a tervről a kormányzat magas rangú vezetőit - mondta az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Ezzel egy időben amerikai kormányzati források közölték, hogy Donald Trump elnök hétfőn a katonai kiadások "történelmi" mértékű növelését javasolta.

Jeff Davis, a Pentagon szóvivője újságírókkal közölte, hogy ez egy bővebb terv vázlata, amelynek keretében világszerte fel kívánnak lépni az Iszlám Állam ellen, nem csupán Irakban és Szíriában. A szóvivő hozzátette: James Mattis hétfő délután fogja tájékoztatni a Nemzetbiztonsági Tanács Legfelső Vezetőinek Bizottságát.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai vezető megerősítette, hogy a Fehér Ház megkapta a tervezetet és rövidesen megkezdi a javaslatok tanulmányozását.

Január 28-án, nyolc nappal a beiktatása után Donald Trump amerikai elnök harminc napot adott a Pentagonnak, hogy készítsen új tervet az IÁ elleni hadjárat felgyorsítása céljából.

Küzdelem az Iszlám Állam ellen

Az iszlamisták ellen Szíriában és Irakban végrehajtott amerikai légicsapások két és fél évvel ezelőtti kezdete óta a dzsihadisták elveszítették iraki területeik több mint felét, valamint a Szíriában ellenőrzésük alá volt terület több mint egynegyedét.

Az észak-iraki Moszulból és a "kalifátus" de facto fővárosából, az észak-szíriai Rakkából viszont még nem sikerül kiűzni őket.

Joe Votel tábornok, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért felelős parancsnokságának vezetője a múlt héten nem zárta ki, hogy megerősíthetik a szíriai amerikai katonai jelenlétet.

  • Az előző elnök, Barack Obama kizárta a dzsihadisták elleni közvetlen harcot, ennek ellenére 5000 amerikai katonát küldött Irakban iraki csapatok kiképzésére és tanácsadói feladatokkal.
  • Szíriában mintegy 500 amerikai katonai tanácsadó tartózkodik.

"Történelmi" költés

Donald Trump hétfőn, a kongresszusban tartandó első beszéde előtt egy nappal a katonai kiadások emelését javasolta. Egy kormányzati vezető szerint az októberben kezdődő új pénzügyi évben a Fehér Ház 54 milliárd dollárral - az előzőhöz képest mintegy 9 százalékkal - kívánja emelni a katonai költségvetést, a nemzetközi segítségre szánt összegek egyidejű jelentős csökkentésével. A legutóbbi pénzügyi évben 584 milliárd dollárt tettek ki a katonai kiadások.

A szövetségi költségvetés tervezetét várhatóan a következő hetekben nyújtják be, amelyben a védelmi kiadások a szövetségi állam működtetési költségeinek várhatóan a felét teszik ki.

"Holnap este többet fognak tudni"- tette hozzá Trump.

"Ez fontos esemény lesz, üzenet a mostanában veszélyes világ számára Amerika erejéről és eltökéltségéről"

- jelentette ki az elnök.

A demokrata párti Obama az iraki és afganisztáni kivonulással csökkentette a védelmi kiadásokat, de a GDP 3,3 százalékát kitévő közel 600 milliárd dolláros védelmi költségvetés így is messze a legnagyobb a világon: háromszor akkora, mint Kínáé és nyolcszor akkora, mint Oroszországé a SIPRI svéd agytröszt szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×