eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Új német államfőt választanak

Államfőt választanak vasárnap Németországban, az öt év után távozó Joachim Gauck utódja várhatóan Frank-Walter Steinmeier volt külügyminiszter lesz.

A jelképes szerepet betöltő, reprezentatív feladatokat ellátó szövetségi elnököt az alkotmány értelmében nem közvetlenül a választópolgárok választják meg, hanem a szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung). Ennek a testületnek kizárólag ez a feladata. Tagjai a szövetségi parlament (Bundestag) mindenkori képviselői, és ugyanilyen számú küldöttet delegál a 16 tartomány a helyi parlamenti erőviszonyok arányában. A megbízatás öt évre szól. Az államfőt egyszer lehet újraválasztani. 

A Bundestagban 630 képviselő foglal helyet, a szövetségi közgyűlésnek így 1260 tagja van, az abszolút többséghez pedig 631 támogató szavazat szükséges. Az első két választási fordulóban csak abszolút többséggel lehet győzni, a harmadikban már a relatív többség is elegendő, vagyis azt választják meg államfőnek, aki a legtöbb szavazatot szerzi meg a jelöltek közül. 

Joachim Gauck mandátuma márciusban jár le. A 77 éves egykori keletnémet polgárjogi harcos, evangélikus lelkész az életkorára hivatkozva nem vállal második ciklust. Döntését már tavaly júniusban bejelentette. 

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetése azóta igyekezett megfelelő jelöltet találni, elsősorban a Bundestag köztiszteletben álló CDU-s elnökét, Norbert Lammertet próbálták megnyerni, de az összes többi lehetséges jobbközép államfőjelölttel együtt ő is elhárította a felkérést.

A szociáldemokrata párttal (SPD) kormányzó CDU/CSU így végül novemberben kénytelen-kelletlen beleegyezett a koalíciós társ azon javaslatába, hogy legyen az ugyancsak országszerte kiemelkedően népszerű SPD-s külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier a kormánypártok közös jelöltje.

Sajtóhírek szerint a CDU/CSU-nál már sokan megbánták a történteket, mert időközben az SPD választói támogatottsága a kancellárjelölt, Martin Schulz januári színre lépésével váratlanul és nagymértékben emelkedett, már-már a CDU/CSU biztosnak gondolt győzelmét is fenyegeti a szeptemberi Bundestag-választáson, és Frank-Walter Steinmeier megválasztása államfőnek azt az üzenetet hordozhatja, hogy az SPD erős és érvényesíteni tudja akaratát a jobbközép pártszövetséggel szemben.

Azonban a CDU és a CSU küldötteinek döntő többsége így is Steinmeierre szavaz majd, és a volt külügyminisztert már az első fordulóban megválaszthatják a második világháború utáni Németország 12. államfőjének, mert a kormánypártok több mint kétharmados többséggel - 923 szavazattal - rendelkeznek a szövetségi közgyűlésben, és várhatóan a Zöldek, illetve a liberális FDP soraiból is sokan támogatják majd a szociáldemokrata politikust.

Az ülésen nem mondanak beszédeket, nem tartanak vitát, hanem csak szavaznak. A kormánypártok közös jelöltjével szemben négyen indulnak. A második helyezett várhatóan az SPD-től balra álló ellenzéki Baloldal jelöltje, Christoph Butterwegge politológus lesz. Utána az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali, Bundestagon kívüli párt jelöltje, Albrecht Glaser volt CDU-s politikus következhet. A Szabad Választók (Freie Wähler) nevű bajor párt egy televíziós személyiséget, Alexander Hold jogászt indítja, az A Párt (Die Partei) nevű úgynevezett viccpárt pedig az alapító-elnök humorista - és európai parlamenti képviselő - Martin Sonneborn édesapját, Engelbert Sonnebornt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×