eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ki a felelős a sziú indiánok súlyos alkoholizmusáért?

Minden bizonnyal továbbra is árusíthatnak majd alkoholt az a parányi nebraskai településen, amely nagymértékű alkoholkereskedelmével az oglala-sziú törzs vezetői szerint hozzájárul a közeli indián rezervátum lakóinak súlyos alkoholizmusához.

A megyei hatóságok képviselői kedden egyhangúlag megszavazták, hogy az állam újítsa meg a Sheridan megyében lévő Whiteclay üzleteinek alkoholárusító engedélyét, amelynek felülvizsgálatát novemberben rendelték el. A végső döntés így az állami hatóságok kezében van.

A mindössze tucatnyi állandó lakossal rendelkező település négy üzletében 2015-ben 3,5 millió doboznyi sört adtak el. Ennek nagy részét a szomszédos Pine Ridge rezervátumból érkező indiánok vásárolták meg. A Whiteclaybe látogatók naponta láthatnak a szeméttel teli járdákon alkoholmámorban fekvő vagy kéregető indiánokat. Sokan az utcán vagy elhagyott házakban élnek, gyakoriak a verekedések. Az indián családok körében egyre elterjedtebb a magzati alkohol szindróma és a szegénység.

Bírálatok szerint az államnak anyagi érdeke az üzletek fenntartása, mivel 2016-ban csaknem 103 ezer dollár adóbevétele származott a whiteclayi szeszesital-értékesítésből.

A Pine Ridge rezervátumban több mint 180 éve szigorúan tilos az alkoholfogyasztás, az ott élő oglala-sziúk életét mégis megnehezíti a krónikus alkoholfüggőség. Az indiánok szerint a szeszkereskedések jelentősen hozzájárultak ehhez.

Az indiánok évekkel ezelőtt 500 millió dolláros kompenzációt követeltek sörfőzdéktől és kereskedőktől az egészség károsítása és egyéb következmények miatt. "Az alkohol szétzúzza a társadalmunkat. Ötből négy család küzd az alkoholizmussal" - fejtette ki akkor a törzs egyik vezetője.

A rezervátumhoz tartozik a Egyesült Államok néhány legszegényebb területe. A törzs tagjainak várható élettartama nagyon alacsony, jóval az amerikai átlag alatt van. A rezervátum Dél-Dakotában, az Egyesült Államok legszegényebb megyéjében, Oglala Lakotában fekszik. A megye lakóinak csaknem fele a szegénységi küszöb alatt él. Sheridan csaknem kétszer gazdagabb nála.

Az indiánok érdekeit képviselő aktivisták ez elmúlt években hevesen kampányoltak az üzletek bezárásáért. Felvonulásokat tartottak, tárgyaltak a nebraskai hatóságok képviselőivel, sőt utakat is zártak le, hogy feltartóztassák az alkoholszállítmányokat. 2013 májusában kirakatokat törtek be, megrongáltak két sörszállító járművet, kilyukasztották a kerekeiket. Harcba keveredtek rendőrökkel, akik az egyik szállítmány útját felügyelték.

Az aktivisták továbbá felszólították a nebraskai hatóságokat, hogy állítsák vissza azt a 16 kilométer széles, nyolc kilométer hosszú védelmi zónát, amelyet 1882-ben alakítottak ki, hogy megvédjék a törzs tagjait a whiskycsempészektől. A zónát Theodore Roosevelt elnök 1904-ben rendelettel szüntette meg, és megnyitotta a területet a fehér telepesek és az alkoholkereskedelem előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×