eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna

Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Törökországban

A török parlament kedden megszavazta, hogy újabb három hónappal meghosszabbítsák a július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot - jelentette az Anadolu állami hírügynökség.

A hosszabbítás január 19-től válik hatályossá.

Az októberben egyszer már meghosszabbított rendkívüli állapot felhatalmazza a török kormányt arra, hogy a törvényhozás megkerülésével léptessen életbe törvényeket, és korlátozza vagy akár fel is függessze a polgári és szabadságjogokat, amennyiben azt szükségesnek tartja. Lehetővé teszi továbbá, hogy a kormány civil szerveződéseket és médiumokat zárasson be, a hatóságok pedig meghosszabbíthassák személyek vádemelés nélküli fogva tartását.

A török hatóságok július óta hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le a hadsereg kudarcot vallott puccskísérletével kapcsolatban, amelynek megszervezésével az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának embereit gyanúsítják. Gülen ezzel szemben váltig tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccshoz.

A letartóztatások mellett több mint százezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek közt a rendőrség, a katonaság soraiból, az igazságszolgáltatás és a média, valamint az oktatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak Gülennel és mozgalmával.

A rendkívüli intézkedések újabb meghosszabbítására azután került sor, hogy Törökországot iszlamista és kurd szélsőségesek által elkövetett merényletek sorozata rázta meg, közülük a legutóbbi vasárnap hajnalban, amikor egy magányos fegyveres 39 embert lőtt agyon és mintegy hetvenet megsebesített egy zsúfolt isztambuli szórakozóhely újévet ünneplő vendégseregéből.

Recep Tayyip Erdogan török elnök már előzőleg is figyelmeztette a rendkívüli intézkedések miatt aggodalmát kifejező Európai Uniót, hogy meg fogja hosszabbítani a rendkívüli állapotot, ahogy azt Franciaország is többször megtette a 2015. novemberi terrortámadás óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×