eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Hollandiában is járhatott a berlini merénylő

A berlini gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjének hátizsákjában talált telefonkártya olyan készletből származik, amelyet hollandiai áruházakban értékesítettek december 20. és 22. között - jelentette szerdán a La Repubblica című olasz napilap.

Az újság szerint Zwolle, Breda és Nijmegen városaiban lehetett hozzáférni a tunéziai Anis Amri hátizsákjában talált SIM-kártyához. Ez alapján felmerül annak gyanúja, hogy a támadó - akivel múlt héten Milánó egyik külvárosában végzett a rendőrség - menekülés közben Hollandiát is érintette. A dpa német hírügynökségnek egyelőre nincsenek információi arról, hogy a férfi Hollandiában vagy esetleg más módon jutott hozzá a holland telefonkártyához.

Az már korábban kiderült, hogy a 24 éves férfi a közép-franciaországi Lyonon keresztül jutott el Észak-Olaszországba. A német szövetségi ügyészség a dpa megkeresésére egyelőre nem foglalt állást az ügyben.

A holland rendőrség szerdán közölte: vizsgálják, hogy a férfi keresztülutazott-e az országon. Wim de Bruin, a holland nemzeti ügyészségi hivatal szóvivője azt mondta: vannak arra utaló "jelek", hogy Amri Hollandia érintésével utazott Franciaországba, de a vizsgálat még folyik ez ügyben.

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális médiatársaság eközben arról számolt be, hogy Anis Amri az eddig feltételezettnél lényegesen jobban kiépített kapcsolati hálóval rendelkezett a németországi Ruhr-vidéken, ahol egy tucatnyi mecsetben járt. Az egyik dortmundi mecsethez kulcsa is volt, így ott tudott éjszakázni, 2015 vége óta pedig rendszeresen ingázott Berlin és a Ruhr-vidék között. A férfi tavaly utazott be Németországba, és míg eleinte főleg az ország nyugati részén, Észak-Rajna-Vesztfáliában tartózkodott, 2016 februárja óta már túlnyomórészt Berlinben.

Korábbi jelentések szerint Anis Amri kapcsolatban állt észak-rajna-vesztfáliai radikális iszlamistákkal. A hatóságok márciustól megfigyelés alatt tartották, de mindössze annyi derült ki róla, hogy kisstílű drogdílerként tevékenykedik a német főváros egyik legfőbb kábítószer-árusító központjaként számon tartott kreuzbergi Görlitzi parkban. Azt a gyanút nem sikerült alátámasztani, hogy súlyos, állam elleni bűncselekményre készül, így megfigyelését szeptemberben leállították.

Anis Amrit gyanúsítják azzal, hogy megölt tizenkét embert és sokakat megsebesített, amikor december 19-én egy lopott kamionnal egy karácsonyi vásárba hajtott a német fővárosban. A férfit múlt péntekre virradóra lőtték le egy rendőri ellenőrzés során Milánó külvárosában, miután négy napon át körözték Európa-szerte.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×