eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

Tízezrek éltek a csok-kal - a nap hírei

Leállította valamennyi Tu-154-es típusú gépét Oroszország. Eddig több mint 34 ezer család vette igénybe az otthonteremtési kedvezményt. Elhunyt Carrie Fischer amerikai színésznő. A nap legfontosabb hírei december 27-én.

Leállította valamennyi Tu-154-es típusú gépét Oroszország. A hatóságok a hétvégi repülőbaleset okainak tisztázásáig tartják érvényben a korlátozást. A Szocsiból Szíriába tartó gép 84 utassal és 8 fős legénységgel a fedélzetén vasárnap, nem sokkal a felszállás után tűnt el a radarokról. A fedélzeten katonák, segélymunkások, újságírók és az Alekszandrov művészegyüttes 64 tagja utazott. Az orosz állami hírügynökség úgy tudja, hogy a mentőalakulatok már kiemelték a gép hangrögzítő berendezését a Fekete-tengerből, de hivatalos források még nem erősítették meg az értesülést. A hatóságok egyelőre kizárják a merénylet lehetőségét.

Elutasítja Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé a Lengyelországban kormányzó, jobboldali Jog és Igazságosság párt elnöke. Jaroslaw Kaczynski egy lapinterjúban utalt arra, hogy felelősnek tartja a politikust a 2010. áprilisi szmolenszki tragédiáért, amelyben többek között az akkori államfő Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére is meghalt. Donald Tusk mandátuma jövő májusban jár le. Újraválasztásához nincs szükség Varsó támogatására.

Romániában nem hajlandó kormányalakítási megbízást adni a Szociáldemokrata Párt jelöltjének, a muzulmán vallású volt regionális fejlesztési miniszternek az államfő. Klaus Iohannis bejelentése politikai válságba sodorhatja Romániát, mivel a többségi koalíció vezető erejének számító szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea korábban figyelmeztette az államfőt: ha nem fogadja el az egyetlen kormányfőjelöltet, a párt kész az alkotmánybírósághoz fordulni. Közben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta: pártja nem értene egyet azzal, hogy az államfőt a miniszterelnök-jelölt elutasítása miatt felfüggesszék hivatalából.

Eddig összesen több mint 34 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt a tavaly júliusi bevezetés óta. Ez összesen 81,5 milliárd forintos támogatást jelent - mondta a családügyekért is felelős államtitkár. Novák Katalin kiemelte, a csok népszerűségének folyamatos növekedését jól mutatja, hogy a novemberi lezárt adatok szerint újabb 10 százalékkal bővült a támogatottak köre. Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást megkapók 82 százaléka vállalt előre gyermeket.

Hatályba lépett a pénzügyi szervezetek lakossági termékfelügyeleti tevékenységét szabályozó jegybanki ajánlás. Az MNB intézkedése a lakossági termékeket fejlesztő és forgalmazó pénzügyi intézmények, illetve közvetítők számára fogalmaz meg olyan elveket, amelyek alkalmazását január 3-tól várja el a piac szereplőitől. Az ajánlás azt igyekszik előmozdítani, hogy a pénzügyi termékek kialakítása és értékesítése is a fogyasztói érdekek figyelembe vételével, az ügyfelek valós igényeihez igazodva történjen.

Már előkészítette a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat azt a törvényjavaslatát, amely megtiltaná a gépjárművekben a kiskorúak melletti dohányzást - erősítette meg a szervezet alapító elnöke. Edvi Péter az InfoRádió Aréna című műsorában szólt arról is, hogy még ebben az évben elkészül az a javaslat is, amely a gyermekek korai halláskárosodásának megelőzését célozza. Egy közös szakértői kutatás a többi között a munkavédelmi törvényben engedettnél magasabb szintű értékeket állapított meg sporteseményeken, szórakozóhelyeken, vagy akár iskolai rendezvényeken.

Járványos agyhártyagyulladás gyanúja miatt indított vizsgálatot egy 22 hónapos kisgyermek halála miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője. December elején Budapesten halt meg egy 18 éves gimnazista fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek az orvosok.

Szerdától december 31-ig lehet megvásárolni a szilveszteri tűzijátékokat a kijelölt és engedéllyel rendelkező helyeken. A petárda árusítása, birtoklása és használata szabálysértés és több mint százezer forintos bírságot von maga után. Az illetékes hatóságok egyben a pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire is figyelmeztetettek. Az Országos Mentőszolgálat megerősített szolgálattal készül a szilveszterre.

Elhunyt Carrie Fischer amerikai színésznő. A Star Wars-filmekben Leia hercegnőt alakító művész szívroham miatt került még pénteken kórházba Los Angelesben. 60 éves volt. Carrie Fisher Beverly Hillsben született Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő gyermekeként. A hetvenes években debütált színpadon, majd 1977-ben aratott sikert a filmvásznon, amikor a Csillagok háborúja című filmben először alakította Leia hercegnőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×