eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Főhet Trump feje

Az amerikai republikánusok újraválasztották Paul Ryant az alsőház elnökének, ugyanakkor szinte bizonyosan meghiúsult Rudy Giuliani külügyminiszteri megbízatása.

Giuliani egy rendezvényen tett olyan megjegyzést, melyből mindenki arra következtetett, hogy ő lesz a Trump-kormányzat külügyminisztere. Keddre azonban kiderült: túlságosan is sok megkérdőjelezhető üzleti ügye van ahhoz, hogy az amerikai diplomácia vezetője lehessen.

New York város volt polgármestere ugyanis ügyvédként és konzultánsként, külföldi kormányzatok tanácsadójaként milliókat keresett, és többek között olyan cégektől, illetve államoktól is pénzt kapott, amelyek az amerikai külpolitika érdekeivel és céljaival ellentétes álláspontot képviselnek. Így például lobbizott egy venezuelai olajcég érdekében, vagy tanácsot adott egy olyan szingapúri mágnásnak, akit szoros kapcsolatok fűznek Észak-Koreához. Mindezt a Politico című lap tárta fel, korábbi - évekkel ezelőtti - sajtójelentéseket összegezve.

Kiderült, hogy Giuliani pénzt kapott Katartól, Venezuelától, továbbá egy iráni ellenzéki szervezettől. Cége biztonsági tanácsokat adott például a katari állami gázvállalatnak, s bár Katar az Egyesült Államok szövetségese, a Politico emlékeztet rá, hogy egyszer megakadályozta Khalid Sheikh Mohammad letartóztatását, aki később a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek fő kitervelője lett. Giuliani cégének egyik részlege volt a tanácsadója annak a szingapúri kaszinó-beruházónak, akit szoros kapcsolatok fűznek Észak-Koreához, s akit az Egyesült Államok a szervezett bűnözés egyik alakjaként tart számon. Az egyik betiltott és száműzetésben élő iráni szervezet, a Mudzsahedin Khalk azért fizetett szép summát Giulianinak, mert egyik washingtoni beszédében arra szólította a külügyminisztériumot, hogy törölje a terrorszervezetek listájáról a mudzsahedek szervezetét.

Giuliani belépett partnerként egy houstoni ügyvédi irodába is, amely a venezuelai állami olajcég egyik amerikai hálózata, a Citgo mellett lobbizott még 2005-ben, amikor Hugo Chavez, az Egyesült Államok esküdt ellensége volt a politikus. A houstoni Bracewell és Giuliani cég egyébként általában energetikai ügyekben lobbizott Washingtonban.

Az információkat az ügyvédi iroda megkeresésre sem kívánta kommentálni, és eddig Giuliani sem szólalt meg.

Közben a manhattani Trump-toronyban n kedden, a kora délutáni órákban Mike Pence leendő alelnökkel egyeztetett Donald Trump, sajtóhírek szerint a jövőbeni kormánytagokról. A CNN hírtelevízió információi szerint a megválasztott elnök Richard Armitage volt külügyminiszter-helyettessel, Henry Paulson bankárral, volt pénzügyminiszterrel, továbbá változatlanul Newt Gingrich volt házelnökkel és John Bolton volt ENSZ-nagykövettel tárgyal a külügyminiszteri tárcáról. Állítólag szóba került még Bob Corker, Tennessee állam szenátora és Richard Haass a Külkapcsolatok Tanácsa elnöke neve is a külügyminisztérium élére.

Az már egyértelműen kiderült, hogy Ben Carson orvosprofesszor - aki az előválasztásokon, elnökjelöltként, még Donald Trump vetélytársa volt - nem akar kormányzati munkát vállalni. Carsont gyakran emlegették az elmúlt napokban esetleges egészségügyi miniszterként.

Miközben a republikánusok egyhangúlag ismét a wisconsini Paul Ryant választották meg házelnöknek, a demokraták nem jutottak dűlőre képviselőcsoportjuk vezetőjének megválasztásában. Az eddigi vezetőt, Nancy Pelosit - aki 14 éven keresztül irányította a frakciót - sok bírálat érte. Éppen Pelosi jelentette be egyébként, hogy Demokrata Párt zárt ajtók mögött tanácskozó vezető személyiségei november végére halasztották a döntést az új pártvezető megválasztásáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×