eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla

Egy hét múlva vizsgálja a magyar államadós-besorolást a Fitch

A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-minősítést a Fitch Ratings, és ezzel befejeződik a magyar szuverén osztályzat idei hitelminősítői felülvizsgálati programja.

A Fitch Ratings november 18-ára, jövő péntekre tűzte ki a magyar adósbesorolás idei utolsó felülvizsgálatát. A cég jelenleg stabil kilátású "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván Magyarországot. Ez az államadós-minősítés a befektetési ajánlású kategória alapszintje.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos osztályzattal. A Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot, a Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service a múlt héten emelte vissza ebbe a sávba a magyar besorolást.

A Standard & Poor's és a Fitch korábbi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody's múlt pénteki hasonló döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

A Fitch Ratings az idei évre két időpontot tűzött ki a magyar államadós-osztályzat felülvizsgálatára. A cég az előző, május 20-i időpontban emelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva.

Az osztályzat stabil kilátása arra vall, hogy a Fitch jelenleg nem tervezi e besorolás módosítását, így nem bizonyos, hogy a jövő péntekre kitűzött felülvizsgálati időpontban bármilyen lépést végrehajt.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-tagállamok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő uniós szuverén adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

A Fitch Ratings jövő heti felülvizsgálatával befejeződik a magyar államadósság hitelminősítői elbírálásainak idei programja, a három cég vizsgálati menetrendjeiben ugyanis Magyarország az év hátralévő részében már nem szerepel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×