eur:
390.66
usd:
358.93
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna

Stoltenberg: a NATO kerüli az összeütközést Moszkvával

A NATO-főtitkára aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz flotta haderejét civilek elleni is bevethetik Aleppóban. Emellett a főtitkár hangsúlyozta, hogy a NATO mindenfajta összeütközést szeretne elkerülni Oroszországgal.

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára Brüsszelben a katonai szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tárgyalása előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen felszólította Moszkvát a tartós szíriai tűzszünet végrehajtására, és kijelentette, hogy az orosz flotta, újabb nemrég a Földközi-tengerre érkezett alakulatai alkalmasak az országban kezdett beavatkozás erejének fokozására, amely még több - civil áldozatokkal járó - légicsapást tehet lehetővé.

Jens Stoltenberg aláhúzta, hogy a NATO légiereje nem vesz részt szíriai harci bevetésekben, csupán légi felvételekkel és a megszerzett információk átadásával segíti az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen alakult koalíció tevékenységét. A főtitkár hozzátette azt is, hogy a katonai szövetség tevékenysége, beleértve a katonai tevékenységet is átlátható, a szervezet arra törekszik, hogy a lehető legszélesebb körű tájékoztatást nyújtsa Oroszországnak a bizalom visszaállítása és megőrzése érdekében.

Emellett – szavai szerint – a NATO aggodalommal figyeli Oroszország északtól egészen délig tartó fegyverkezését a NATO-tagállamok határain, amelyre az észak-atlanti szövetség felelős választ ad, ügyelve arra, hogy „ne reagálja túl” az orosz lépéseket.

Az orosz-ukrán konfliktusra vonatkozó kérdésre Jens Stoltenberg ismét hangsúlyozta, hogy a NATO kiáll Ukrajna területi integritása mellett és arra szólítja fel Oroszországot, hogy maradéktalanul tartsa be a Minszki megállapodásban foglaltakat. A NATO továbbra sem ismeri el a kelet-ukrajnai területek feletti orosz igényt és elítéli a Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezését.

Mindemellett a főtitkár reményét fejezte ki, hogy a védelmi miniszterek további lépésekről döntenek majd a Dél-Európát szegélyező tengerek biztonságának erősítésére, és kibővítik a NATO együttműködését az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében az Földközi-tengeren tevékenykedő Szófia haditengerészeti uniós flottával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×