eur:
393.23
usd:
368.05
bux:
66001.33
2024. április 24. szerda György

Korán-olvasási tesztnek vetik alá az indonéz kormányzójelölteket

A nyugat-indonéziai Aceh tartományban csak az indulhat a kormányzóválasztáson, aki sikeresen teljesíti az iszlám szent könyvének ismeretét felmérő, úgynevezett Korán-olvasási tesztet.

"Acehban érvényes a Korán rendszeres idézésének követelménye, és azok az aspiránsok, akik erre nem képesek, nem lehetnek jelöltek" - szögezte le Ridwan Hadi, a választási bizottság elnöke.

A jövőre esedékes választásokon indulni kívánó kormányzójelölteket előző nap hallgatták meg a Szumátra sziget legészakibb részén fekvő régió fővárosában, Banda Acehben, a Baiturrahman mecsetben.

A The Jakarta Post című - angol nyelvű - indonéziai lap értesülése szerint a próbát mind a hat jelentkező sikeresen kiállta, azaz kifogástalanul olvastak fel részleteket a muzulmánok szent könyvéből, így az acehi választási bizottság valamennyiüknek engedélyezte, hogy induljanak a választásokon.

A választási testület azt is ellenőrzi, hogy a jelöltségre pályázók képesek-e a Korán értékeinek megfelelően irányítani a régiót.

Az acehi regionális kormány - a világ legnépesebb muzulmán országának számító Indonéziában egyedülálló módon - 2009-ben vezette be a saríát mint a büntetőtörvénykönyv elsődleges forrását. A 4 millió lakosú területen ma már a rendőrség őrködik a közerkölcs felett, a nők számára például tilos az éneklés és a tánc, a megkövezést azonban törölték a büntetések listájáról.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×