INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

indonézia

vallás

választások

Korán-olvasási tesztnek vetik alá az indonéz kormányzójelölteket

InfoRádió / MTI

A nyugat-indonéziai Aceh tartományban csak az indulhat a kormányzóválasztáson, aki sikeresen teljesíti az iszlám szent könyvének ismeretét felmérő, úgynevezett Korán-olvasási tesztet.

"Acehban érvényes a Korán rendszeres idézésének követelménye, és azok az aspiránsok, akik erre nem képesek, nem lehetnek jelöltek" - szögezte le Ridwan Hadi, a választási bizottság elnöke.

A jövőre esedékes választásokon indulni kívánó kormányzójelölteket előző nap hallgatták meg a Szumátra sziget legészakibb részén fekvő régió fővárosában, Banda Acehben, a Baiturrahman mecsetben.

A The Jakarta Post című - angol nyelvű - indonéziai lap értesülése szerint a próbát mind a hat jelentkező sikeresen kiállta, azaz kifogástalanul olvastak fel részleteket a muzulmánok szent könyvéből, így az acehi választási bizottság valamennyiüknek engedélyezte, hogy induljanak a választásokon.

A választási testület azt is ellenőrzi, hogy a jelöltségre pályázók képesek-e a Korán értékeinek megfelelően irányítani a régiót.

Az acehi regionális kormány - a világ legnépesebb muzulmán országának számító Indonéziában egyedülálló módon - 2009-ben vezette be a saríát mint a büntetőtörvénykönyv elsődleges forrását. A 4 millió lakosú területen ma már a rendőrség őrködik a közerkölcs felett, a nők számára például tilos az éneklés és a tánc, a megkövezést azonban törölték a büntetések listájáról.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018