eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Megkezdődött a "német James Bond" pere

Adócsalás miatt a vádlottak padjára került hétfőn az évtizedeken át számos sikeres küldetést végrehajtó volt titkos ügynök, a sajtó által csak "német James Bondként" emlegetett Werner Mauss.

A 76 éves férfi az első tárgyalási napon, a nyugat-németországi Bochum bíróságán nem mondott semmit a terhére rótt nagyjából 15 millió eurós (csaknem 4,6 milliárd forintos) adócsalással kapcsolatban.

Ügyvédje szerint Mauss titoktartási kötelezettség alatt áll, és a legfelsőbb szövetségi hatóságoktól kell a nyilatkozattételhez engedélyt kapnia.

A vád szerint Mauss az 1980-as évek vége óta három különböző álnéven külföldön, többek között a Bahamákon bejegyzett alapítványokban helyezett el pénzeket, nagyjából 60 millió dollárnak (több mint 16 milliárd forintnak) megfelelő összeget. Ezt azonban az illetékes német pénzügyi hivatal előtt titokban tartotta, s így több mint 15 millió euró adó befizetését kerülte meg.

A férfi a hatóságok látókörébe egy banki adatokat tartalmazó CD-n keresztül került, amelyet Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány vásárolt 2012-ben az UBS svájci bankház egyik bennfentesétől.

A volt ügynök tagadja az ellene felhozott vádat. Ha beigazolódik bűnössége, akár 10 év szabadságvesztés is várhat rá.

A hétfőn ismertetett vádirat szerint Mauss 2012 decemberében már 4 millió eurót (1,2 milliárd forintot) fizetett kártérítésként, s ezenkívül 1 millió euró (mintegy 300 millió forint) óvadékot is letett, hogy elkerülje előzetes letartóztatását.

Mauss elmondása szerint évtizedeken át a német szövetségi kormány titkos küldetésein vett részt, többek között túszok kiszabadításában segített. Pályafutása során "terroristákkal, juntákkal, drogkartellekkel és lázadókkal" is akadt dolga. Honlapja szerint több mint száz bűnszervezet felgöngyölítésében és nagyjából 2 ezer ember őrizetbe vételében segédkezett.

Bírósági tárgyalásának következő fordulója október 4-én lesz, és a per várhatóan december 19-én zárul majd le.

Címlapról ajánljuk

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×