eur:
395.03
usd:
372.05
bux:
66385.52
2024. április 16. kedd Csongor

Olasz EU-s államtitkár: a lengyelek és a magyarok javasolta ellentmondás

Fogalmi ellentmondásnak nevezte a visegrádi négyek javasolta "rugalmas szolidaritás" elvét Sandro Gozi olasz EU-s államtitkár, aki új politikai paktumot szorgalmazott az európai gazdasági és biztonságpolitikában a La Stampa napilapban vasárnap közölt interjúban.

Sandro Gozi kijelentette, Európa "nagy" válságát a kölcsönös bizalmatlanság és a rövidlátó egoizmus okozza, és Olaszországra vár az Európai Unió újraindításának feladata.

Az olasz kormány EU-államtitkára hangsúlyozta, úgy tűnik, hogy az EU a migráció, a biztonság és a növekedés terén is felelősséget akar vállalni, gyakran azonban ezt semmilyen konkrét lépés nem követi, "ennek világos példája, hogy sok ország részéről elmaradt a menekültek szétosztásának tiszteletben tartása". Sandro Gozi hozzátette, hogy "a lengyel és a magyar kollégák" javasolta "rugalmas szolidaritás" egy fogalmi ellentmondás. Ez az az egoizmus, amelyet el kell kerülnünk - hangoztatta a politikus, aki a condradictio in terminis latin kifejezést használta.

Elmondta, hogy a pozsonyi informális EU-csúcson (amelyet Matteo Renzi olasz miniszterelnök elégtelennek nevezett a gazdasági és migrációs döntések terén is) semmilyen áttörés nem következett be, Olaszország azonban az EU helyett is felelősséget kíván vállalni. Róma a következő hónapokban új paktumot dolgoz ki, amely egyaránt érinti a gazdasági növekedést, új biztonságpolitikát a külső határokat ellenőrző rendőrséggel, a kulturális források növelését, valamint az ifjúságpolitikát.

A Corriere della Sera olasz napilap Matteo Renzit idézte, aki kijelentette, hogy az EU vezetőinek csúcstalálkozóin készült közös fotók keveset érnek, ha a helyzet nem változik. "Ha változtatni akarnak, mi készen állunk. Ha csak meg akarnak lenni valahogy, fotózzanak egyedül" - fogalmazott Matteo Renzi, és hozzátette, nem ijedt meg attól, hogy nem kapott meghívást Berlinbe Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerdai találkozójára. A napilap szerint az olasz miniszterelnök különutas politikája Itália politikai súlyának növelését célozza: Matteo Renzi abban reménykedve, hogy megnyeri az olasz alkotmányos népszavazást, már arra készül, hogy jövőre Olaszország átveszi a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-csoport soros elnökségét és nem állandó tagként helyet kap az ENSZ Biztonsági Tanácsában is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×