INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

robbanás

new york

manhattan

A New York-i robbanás "szándékos cselekedet" következménye

InfoRádió / MTI

Legalább huszonkilencen megsérültek a New York-i Manhattan déli részén szombat este történt robbanásban.

A Manhattan Chelsea negyedében - helyi idő szerint este kilenc óra körül - történt robbanás a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyszínen lévő munkatársai szerint nem terrorakció volt, hanem egy hulladéktároló robbant be. A riadalom különösen nagy volt, tekintettel arra, hogy pár órával korábban Manhattannel szemben, New Jerseyben csőbomba robbant egy futóversenyen, de senki nem sérült meg.

Az első hírek tizenöt, majd huszonöt sérültről szóltak, Daniel Nigro, a város tűzoltóságának vezetője szerint azonban huszonkilenc ember szenvedett sérüléseket a robbanás miatt. Egyikük állapota súlyos.

A robbanáskor a hulladéktároló melletti ötemeletes épület ablakai betörtek. A tűzoltók és a városi rendőrség szakemberei mellett a helyszínen vannak az FBI és a belbiztonsági minisztérium képviselői is. A robbanás környékét a rendőrség teljesen lezárta és átvizsgálta.

Rendőrségi források később közölték, hogy a környék átkutatása során találtak egy "másodlagos eszközt" is. Több amerikai forrás szerint is a szerkezet egy kukta, amelyhez egy mobiltelefont erősítettek, és vezetékek lógnak ki belőle.

A 2013-as bostoni robbantásokat is hasonló eszközökkel követték el. Dzsohar és Tamerlan Carnajev kuktákat raktak meg robbanószerrel, és azokat hozták működésbe időzítőkészülékekkel. A robbantásos támadásban hárman meghaltak és 260-an megsebesültek.

Bill de Blasio, New York polgármestere a Chelsea-i robbanás helyszínén közölte: a robbanás "szándékos cselekedet" következménye volt, ám "pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy terrorista akcióról volna szó". Hangsúlyozta azt is, hogy New Yorkban nincs terrorfenyegetettség, a város semmiféle erre figyelmeztető jelzést nem kapott az illetékes hatóságoktól.

James O' Neill, a New Yorki rendőrség vezetője a robbanás helyszínén szintén azt hangsúlyozta, hogy a jelek szerint nem terrorakció történt, bár a vizsgálatok még nem zárultak le. Azt már kizárták, hogy gázrobbanás történt.

New Yorkban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, annál is inkább, mert hétfőn kezdődik az ENSZ székhelyén a világszervezet közgyűlésének ülésszaka.

A két elnökjelöltet is tájékoztatták a történtekről. Donald Trump republikánus elnökjelölt, aki Colorado Springsben kampányol, azonnal közölte hallgatóságával, hogy bomba robbant New Yorkban, de nem tudni mi történt. Ennek kapcsán azonban leszögezte, hogy "olyan időket élünk, amikor keménynek kell lennünk".

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje egy kampányrendezvényről hazatérőben a repülőgépén nyilatkozott az őt kísérő újságíróknak. Clinton óvatosan fogalmazott, arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg nincsenek konkrét vizsgálati eredmények, nem szabad találgatásokba bocsátkozni.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018