eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rengeteg hibásan legyártott szavazócédulát találtak

Számos hibásan gyártott szavazócédula készült az osztrák elnökválasztás októberi másodikai, megismételt második fordulójára - jelentette be az osztrák belügyminisztérium hétfőn és elrendelte a szelvények felülvizsgálatát.

Eddig 1,5 millió szavazólapot küldtek ki azoknak, akik várhatóan nem a lakhelyüknek megfelelő szavazóhelységben adják majd le voksukat.

A belügyminisztérium közlése szerint minden településen "rendszerezetten, de legalább szúrópróbaszerűen" megvizsgálják majd szavazólapokat.

Pénteken Vorarlberg tartományból érkezett hibás szelvényekről bejelentés. A felső-ausztriai Vöcklabruck településen gyártott borítékok ragasztása volt rossz, ezért fennállt a veszélye, hogy a szavazólapok kicsúszhatnak a borítékból.

A belügyminisztérium szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint az alsó-ausztriai Amstetten járásban bukkantak továbbá olyan szelvényekre, amelyek sérült borítékokban voltak.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter hétfőn kizárta annak lehetőségét, hogy az ügy miatt elhalasztanák a voksolást.

A belügyminisztérium információs telefonvonalat hozott létre, hogy a hibás szavazólapokkal kapcsolatos teendőkről felvilágosítást adjon a választópolgároknak.

Az államfőválasztás megismételt második fordulóját kevesebb mint négy hét múlva, október 2-án tartják. Az osztrák alkotmánybíróság július elsején kihirdetett ítéletében rendelkezett arról, hogy meg kell ismételni a második fordulót. A testület jóváhagyta az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott.

Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×