eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

„Mindent eszközt be kell vetnünk ebben a harcban”

Túszokat ejtett kedden reggel két, késsel felfegyverkezett férfi egy észak-franciaországi kisváros katolikus templomában. Egyik foglyukat, egy 84 éves papot brutálisan megölték, egy másikat életveszélyesen megsebesítették. A francia rendőrség - mivel nem adták meg magukat - agyonlőtte a két elkövetőt, akikről később az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet azt állította, hogy a katonái voltak.

A támadók a normandiai, Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray település egyik templomába rontottak be a reggeli mise közben a "Daes" szót - az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet korábbi nevének betűszavát - kiáltva. Öt embert - egy papot, két apácát és két hívőt - túszul ejtettek. Három túsz sértetlenül került ki a drámából. Egyikük - egy apáca - elmondása szerint a két támadó filmre vette a gyilkosságot, ahogy térdre kényszerítették az idős papot, aki megpróbált ellenállni, mire egyikük késével elvágta a torkát.

Az apáca a gyilkosság pillanatát kihasználva kimenekült a templomból. Beszámolója szerint a két dzsihadista valamilyen prédikációt is tartott az oltárnál arabul, amit szintén videóra vett.

Az apáca nagyszerű papnak mondta az áldozatot.

Francois Hollande francia államfő nem sokkal a támadás után a helyszínre sietett. Mint mondta, a gyalázatos terrorcselekmény újabb jele annak, hogy Franciaország háborúban áll az Iszlám Állammal.

"Mindent eszközt be kell vetnünk ebben a harcban" - monda a francia elnök, és támogatásáról biztosította Franciaország összes katolikusát, jóllehet - mint fogalmazott - a támadás minden francia ellen irányult.

Az egyik támadót a francia rendőrség már legalább másfél éve figyelte - mondta az AP amerikai hírügynökségnek egy normandiai muzulmán vezető, Mohammed Karabila. Felfedte, hogy a támadó járt Törökországban, és ezután tartotta szemmel a francia titkosszolgálat. Karabila reményének adott hangot, miszerint a történteket nem szenvedi meg a vallások közötti párbeszéd.

A világ számos országának vezetői mellett a Vatikán is mélységesen elítélte, "barbár gyilkosságnak" minősítette a történteket.

"Különösen azért döbbentünk meg, mert ez a szörnyű tett egy templomban történt, ahol Isten szeretetét hirdetik" - írta közleményében Federico Lombardi vatikáni szóvivő. Hozzátette, hogy Ferenc pápa mélységesen átérzi "az erőszak szörnyűségét, a leghatározottabban elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az érintettekért".

A Katolikus Világifjúsági Találkozón Krakkóban tartózkodó Dominique Lebrun roueni érsek - akinek a körzetébe tartozik a keddi tragédia temploma - így fogalmazott: "megtörtént az, amire nincsenek szavak."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×