eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megosztott, de Trumpot állítja jelöltnek a Republikánus Párt

Ugyan kész ténynek számít, hogy az ellentmondásos populista Donald Trump lesz az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, a most indult pártkongresszuson az is világossá vált, hogy mennyire megosztottak az amerikai konzervatívok.

Az Egyesült Államok legnagyobb „magyar városában”, a szebb időket megélt

Clevelandben tartják a republikánusok jelöltállító konvencióját. A város egyből furcsa kéréssel fogadta a konzervatívokat, akik között a demokratákhoz képest többen vannak a fegyvertartás hívei.

A helyi rendőrfőnök arra kérte Ohio szövetségi állam kormányzóját, hogy ideiglenesen korlátozza a szabad fegyverviselés jogát.

Egy nappal a konvenció kezdete előtt ugyanis egy leszerelt tengerészgyalogos három rendőrt lőtt agyon a louisianai Baton Rouge-ban a színesbőrű polgárokat érő rendőri túlkapások miatti bosszúvágyból. A hasonló, dallasi vérengzés után ez volt a második ilyen eset.

Az ohiói kormányzó viszont közölte: nincs joga felfüggeszteni a szabad fegyverviselés jogát, így akár a küldöttek egy része is magánál tarthatja az utcán vagy a kocsijában a pisztolyát. Egy szakállas-baseball sapkás férfi a fotósok és operatőrök nagy örömére például egy nagykaliberű háborús puskával parádézott az utcán.

Máshol viszont a „fekete életek számítanak/a muszlim életek számítanak” szlogenekkel tüntetők vonultak fel az utakon a fegyverbarát republikánusoknak címezve bírálatukat.

A rendőrség közben hatalmas erőkkel vonult fel, hogy biztosítsa a konvenciót, ahol a saját pártját és az amerikai társadalmat is élesen megosztó Donald Trumpot hivatalosan is republikánus elnökjelöltnek kiáltják ki. Összesen 50 ezer ember érkezik a városba a négynapos eseményre.

A konvención 2472 pártdelegátus vesz részt és általában több jelöltre leadott voksokból derül ki, hogy a párt melyik vezetője indul harcba a Fehér Házért. A legtöbb küldött szavazata már előre eldőlt: nekik az államukban tartott előválasztások eredményének megfelelően kell szavazniuk.

Vannak úgynevezett szuperdelgátusok is, akik eldönthetik, kire szavaznak, de az idén Donald Trump annyira elhúzott, hogy ellenfelei sorra kiszálltak a versenyből.

Trump borítékolt diadala ellenére a Republikánus párt korántsem egységes: nem ment el a konvencióra az ifjabb és idősebb George Bush volt elnök, Mitt Romney korábbi elnökjelölt és Trump egyik riválisa az előválasztásokon, a helyi kormányzó, John Kasich. Trump-ellenes küldöttek egy kisebb csoportja pedig egy taktikusan időzített és hosszadalmas ügyrendi szavazással akarta megbénítani a kongresszust. Végül nem sikerült nekik.

Hétfőn Trump szlovén modell felesége, Melania készítette elő neki a terepet egy beszéddel, lánya, Ivanka szerdán szólal fel, ő maga pedig csütörtökön lép az addigra már valószínűleg exsztázisban égő küldöttek elé.

Nem mindenki fog azonban lelkesen tapsolni: a Trump stáb még a hétvégén is összeveszett Kasich kormányzóval, amiért nem állt ki a populista üzletember mellett. A Monmouth Egyetem felmérése szerint közben Trump kezdi beérni demokrata riválisát, Hillary Clintont, aki csak 3 ponttal vezet előtte a regisztrált szavazók körében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×