eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Továbbra is patthelyzet van az örményországi túszejtő akció után

Az örmény fővárosban, Jerevánban nem sikerült megoldani hétfőn azt a patthelyzetet, amely az előző nap lezajlott túszejtő akciót miatt alakult ki, ugyanakkor a fegyveresek két foglyukat elengedték - számolt be róla a helyi nemzetbiztonsági szolgálat (SZNB). Hétfőn este csaknem kétezer kormányellenes tiltakozó gyűlt össze Jereván belvárosában.

A túszejtőkkel folytatott tárgyalások eredményeképpen egy második foglyot is sikerült kiszabadítani - közölte az SZNB. "Nincsenek azonban további, derűlátásra okot adó fejlemények, amelyek kizárnák a lehetséges tragikus következményeket, s a felelősség ezért kizárólag a támadás kitervelőit terheli" - hangsúlyozta közleményében a szolgálat. "A terroristáknak be kell látniuk, hogy nincs más választásuk, mint mielőbb, feltétel nélkül teljesíteni a hatóságok követeléseit" - fűzték hozzá.

Vasárnap hajnalban mintegy harminc fegyveres férfi támadta meg az egyik jereváni rendőr-kapitányságot, megöltek egy rendőrezredest, megsebesítettek egy másik ezredest és egy alezredest, valamint több más rendőrt, és túszokat ejtettek. Felhívták a lakosságot, hogy vonuljon utcára, és érje el egy júniusban letartóztatott ellenzéki politikus, Zsirajr Szefilján és "minden politikai fogoly" szabadon bocsátását.

A hatóságok szerint a rendőrkapitányságon lévőket hétfőn ellátták a szükséges élelemmel és gyógyszerekkel. A jereváni egészségügyi minisztérium úgy tudja: az események miatt hat embert sérülésekkel kórházban kezelnek.

A megszállt kapitányság utcájának egy része továbbra is le van zárva a forgalom elől keresztbe állított teherautókkal. Az SZNB közlése szerint a hatóságok "igyekeznek meggyőzni a terroristákat, hogy tartózkodjanak a további, emberek életét és testi épségét fenyegető cselekedetektől, engedjék szabadon a túszokat, tegyék le a fegyvert és adják meg magukat".

A hatóságok cáfolták azokat a közösségi médiában megjelent híreszteléseket, amelyek szerint a törökországihoz hasonló puccskísérlet történt volna Jerevánban. Cáfolták azt is, hogy a fegyveresek más épületet is elfoglaltak volna.

A túszejtők készítettek egy videofelvételt a követeléseikről, és ez felkerült a lifenews.com című orosz hírportálra. A felvételen a golyóálló mellényt viselő, Kalasnyikov géppisztollyal felfegyverkezett férfiak részben a lakossághoz szólnak, részben követelik, hogy a hatóságok szállítsák az épületbe Zsirajr Szefiljánt és "minden politikai foglyot". Az egyik túszejtő, Varuzsan Avetiszján ezenkívül azt követelte a Facebook közösségi portálon, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök távozzon a hatalomból. Avetiszján szerint túszaik között van Vardan Egiazarján, az országos rendőrfőkapitány helyettese és Valerij Oszipján, a jereváni rendőrség parancsnokának helyettese.

A fegyveresek felhívására hétfőn több százan gyűltek össze Jereván központi terén, és azt tervezték, hogy átvonulnak a rendőrkapitányság felé. A tiltakozók kormányellenes jelszavakat skandáltak, a helyzet békés rendezését és az általuk politikai fogolynak tartott Szefilján elengedését követelték. A hatóságok körbevették a demonstráció helyszínét, és több tüntetőt őrizetbe vettek - írta hétfő este az AFP francia hírügynökség egyik újságírója. Néhány demonstráló áttörte a biztonsági kordont, és összetűzésbe került a rendőrséggel. Később az elfogott tiltakozókat a hatóságok elengedték.

Politikai elemzők azt mondták, hogy a fegyveresek nyilvánvalóan az egyik kis támogatottságú ellenzéki csoport hívei. A csoport alapítóját, Zsirajr Szefiljánt és hat politikustársát júniusban tartóztatták le. Szefilján ellen az a gyanú, hogy fegyveres csoportot szervezett, el akart foglalni kormányzati épületeket és egy televízió-átjátszóállomást. Az egykori katonatiszt Szefiljánt 2006-ban egyszer már bebörtönözték 18 hónapra a hatalom erőszakos megdöntésére tett felhívása miatt.

Szefilján elégedetlen azzal, ahogy a kormány Karabah ügyében cselekszik. A túlnyomórészt örmények lakta Karabah a '90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×