INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

csehország

eu

migráció

"Az állam feladata meghatározni, kiket fogad be" - mondja a cseh alkotmányjogász

InfoRádió / MTI

Václav Pavlícek, neves cseh alkotmányjogász szerint az állam feladata meghatározni, kiket fogad be területére.

"Az államok szuverenitása abban áll, hogy önállóan döntenek az ilyen vagy olyan menekültek befogadásáról. Ugyanakkor (az államnak) biztosítania kell polgárai biztonságát és az alkotmányos rend betartását" - jelentette ki Václav Pavlícek abban az interjúban, amelyet a Právo című cseh napilap közölt hétfői kiadásában. A tekintélyes baloldali újság a jelenlegi migrációs válság jogi vonatkozásairól kérdezte a prágai Károly Egyetem professzorát.

Václav Pavlícek emlékeztetett: az Európai Unió tagállamai jogkörük, szuverenitásuk egy részét, beleértve a hátárok védelmét, átadták az Európai Uniónak. Az államoknak azonban kötelességük biztosítani belső és külső biztonságukat. "Ha az Európai Unió nem teljesíti kötelességeit, akkor azokat (jogköröket) az államoknak vissza kell venniük, és saját maguknak kell bebiztosítaniuk határaik hatékony védelmét" - állítja a professzor. Rámutatott: a nemzetközi jog alapvetően az államok közötti jogviszonyokat jelenti.

A neves cseh alkotmányjogász úgy véli, hogy a menekültek jogállásáról 1951-ben aláírt és 1967-ben kiegészített nemzetközi megállapodás nem szolgáltat alapot az Európai Unióba érkezett migránsok elosztására a nagy államokból a kisebb államokba.

"A megállapodás semmilyen módon, senkinek nem ad jogot a menekültek áthelyezésére az egyik országból a másikba valamiféle kvóták alapján. Az Európai Unió államai kötelesek ezt a megállapodást betartani" - szögezte le. A menekültek áthelyezése Csehországba, Szlovákiába vagy Magyarországra szerinte "az uniós elvek megsértése".

Václav Pavlícek úgy véli, hogy a jelenlegi európai migrációs válságért, amelynek a közelmúltban még "népvándorlás" jellege volt, a felelőséget nemcsak az embercsempész bandák viselik, hanem "azok a hatalmak is, amelyek beavatkozásaikkal az érintett országokban felbomlasztották az ottani állami struktúrákat, lehetővé tették szétesésüket, s ezzel gyakorlatilag megnyitották az utat helyi törzsek és különböző érdekcsoportok háborúja előtt".

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018