eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Háborús bűnösöket fogtak el Bosznia-Hercegovinában

Hat boszniai szerb férfit fogtak el kedden Bosznia-Hercegovinában, akik a gyanú szerint az 1992-1995-ös boszniai háború idején háborús bűnöket követtek el, amikor 27 muszlim bosnyákot gyilkoltak meg - közölte a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA).

A SIPA tájékoztatása szerint az egykori boszniai szerb katonák 1992 és 1993 során részt vettek a boszniai muszlim lakosság kínzásában, elűzésében és megölésében. A gyanú szerint a hat férfi az áldozatokat megkínozta, majd megásatta velük saját sírjukat, amelyben végül eltemették őket.

A háború után a gyanúsítottak a bizonyítékok megsemmisítése érdekében állítólag kiásták, és egy közeli folyóba dobták a maradványokat. A sírban így csak hat testet találtak.

A boszniai háború volt a második világháború utáni legsúlyosabb európai fegyveres konfliktus, amely százezer halálos áldozatot követelt, és mintegy kétmillió embert kényszerített otthona elhagyására. Az akkor történteket a hágai Nemzetközi Törvényszék még mindig vizsgálja.

A bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség májusban közölte, hogy 13 éves fennállása alatt háborús ügyekben 605 ember ellen emelt vádat, akiket összesen 2087 évre ítéltek el; ilyen mértékű vádemelésre és ítéletre a világon korábban csak két esetben, a második világháború után, a nürnbergi és a tokiói per esetében volt példa.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×