eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bűncselekmény lett a holokauszt tagadása Olaszországban

Két évtől hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a holokausztot tagadó személy Olaszországban a parlamentben most elfogadott törvény értelmében.

A büntetés részét képzi egy hatezer euróban (több mint 1,8 millió forint) meghatározott pénzbírság kifizetése is.

A szerda este megszavazott jogszabály az Olaszországban eddig is hatályos, rasszizmus- és idegengyűlölet-ellenes törvényt egészíti ki és szigorítja. A faji gyűlöletre való uszítást ítéli el, amely "részlegesen vagy teljesen tagadja a soát vagy a népirtási, az emberiségellenes és háborús bűncselekményeket".

Riccardo Gattegna, az olaszországi zsidó közösségek uniójának (Ucei) elnöke megelégedéssel üdvözölte a törvény megszavazását, amelyet történelminek és egy "rendkívüli polgári és kulturális elkötelezettség utolsó lépésének" nevezett. Hozzátette: a jogszabály újabb és alapvető eszköz a "hazugságokat gyártók" elleni harcban, és védelmet nyújt a vitathatatlan vélemény- és kutatási szabadságnak is.

A törvényt elfogadó képviselőházi szavazáson 237-en igennel, öten nemmel voksoltak, 102 képviselő tartózkodott.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×