eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Cameron szerint kell hinni a gazdasági figyelmeztetéseknek, Farage szerint nem

David Cameron brit miniszterelnök szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azoknak a pénzügyi intézményeknek az érveit, amelyek a brit EU-tagság esetleges megszűnésének súlyos gazdasági következményeire hívják fel a figyelmet. Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője szerint azonban ugyanezek az intézmények már korábban is sokszor téves előrejelzéseket adtak hasonló horderejű kérdésekben.

A két politikus az ITV brit kereskedelmi tévé kedd esti műsorának vendége volt. A kétszáz fős stúdióközönség a brit EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazással összefüggő kérdésekről faggatta őket. A kormányfő és a UKIP vezetője egymással közvetlenül nem vitázott, és nem is egyszerre álltak a közönség elé. Cameron a kormány álláspontjának megfelelően az EU-tagság fenntartásának szükségességét hangsúlyozta, míg Farage pártja EU-ellenes politikájával összhangban a kilépés mellett érvelt.

Cameron kijelentette: egyedülálló az a konszenzus, amellyel a vezető globális pénzügyi intézmények és szakértők kiállnak a brit EU-tagságért. A közgazdászok 90 százaléka szerint ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, azt a brit gazdaság megszenvedné. Ugyanezt mondja a brit jegybank kormányzója, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a fejlett ipari országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) is, nem kizárva a recesszió lehetőségét sem - hangsúlyozta.

Kijelentette: felelőtlenség lenne, ha miniszterelnökként nem hívná fel erre a választók figyelmét . Az IMF-et, az OECD-t és a többi nemzetközi pénzügyi-gazdasági intézményt "azért fizetik", hogy figyelmeztessék a miniszterelnököket, ha hazájukat gazdasági kockázatok fenyegetik - tette hozzá, utalva Farage-nak arra a megjegyzésére, hogy e szervezetek nem függetlenek, hanem az egyes kormányok fizetik őket.

Farage ugyanakkor hangsúlyozta: az euró születése idején ugyanezek a szervezetek és szakértők azt jósolták, hogy ha Nagy-Britannia nem csatlakozik a valutaunióhoz, akkor leáll a brit gazdaságba irányuló működőtőke-beáramlás, és bezárhat a londoni City pénzügyi központja. "Ugyanez a banda most ugyanilyen retteneteket jósol" arra az esetre, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, de "tévedtek akkor is, és tévednek most is" - mondta a UKIP vezetője.

A bevándorlásra vonatkozó kérdésekre Farage kijelentette: az EU 2004-ben végrehajtott keleti bővítése után drámai mértékben megugrott a munkaerőkínálat a brit gazdaságban, és ez leszorította a béreket. Hozzátette: nincs még egy olyan szabályozási rendszer a világon, amely az áruk és szolgáltatások szabad áramlása mellett az akadálytalan bevándorlást is előírná.

David Cameron azonban hangsúlyozta: az EU-n belüli szabad munkaerőáramlás sem azt jelenti, hogy "valaki idejön és mások adójából él", hanem azt, hogy az EU-társállamokból érkező munkavállalóknak dolgozniuk kell, és csak utána vehetnek igénybe szociális juttatásokat. Felidézte, hogy a szabályozási reformokról Brüsszellel folytatott tárgyalások eredményeként a külföldi EU-munkavállalóknak négy évet kell folyamatos munkaviszonyban eltölteniük, mielőtt a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez hozzáférnének, és aki érkezése után hat hónappal sem talál magának állást, annak távoznia kell Nagy-Britanniából.

Az unión belüli nemzetállami szuverenitás mértékére vonatkozó kérdésre a brit kormányfő kijelentette: a brit parlament most is szuverén, a brit kormány által előterjesztett törvényjavaslatokról dönt.

Hozzátette: aggasztja az a lehetőség is, hogy ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból, akkor Skóciában újabb függetlenségi népszavazást tarthatnak.

Cameron ezt most először ismerte el nyilvánosan.

Skóciában 2014 szeptemberében rendeztek népszavazást a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenző tábor győzött. A skót kormány azóta többször utalt az újabb függetlenségi referendum lehetőségére, ha a június végi népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az EU-ból.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×