eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az európai békét is veszélybe sodorhatja a Brexit

Eddigi legrészletesebb beszédében érvelt az uniós tagság mellett David Cameron. A brit miniszterelnök szerint a kilépés komoly gazdasági problémákat és a biztonság csökkenését hozná az Egyesült Királyság számára.

Az Egyesült Királyság kilépése az unióból az európai békét is veszélybe sodorhatja – mondta bő hat héttel a brit tagságról tartandó népszavazás előtt David Cameron miniszterelnök, aki emlékeztetett rá, alig két évtizede dúlt háború a Balkánon, zajlott népirtás Srebrenicában, az elmúlt években pedig tankok jelentek meg Grúziában, majd Ukrajnában.

„Teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a kontinens békéje és stabilitása minden kétséget kizáróan biztosított? Megéri ezt kockáztatni? Nem lennék olyan felelőtlen, hogy ezt biztosan állítsam” - mondta a brit miniszterelnök, hozzátéve, a szigetország nem tudja magát függetleníteni a kontinensen történtektől. Példaként hozta a második világháborút, illetve hozzátette, az Egyesült Királyság csak annyira lehet erős, amennyire a szomszédai is azok.

„Az Európai Unió segített összehozni olyan országokat, amelyek korábban évtizedekig egymás torkát szorongatták” - mondta David Cameron. Hozzátette, hazájának elemi nemzeti érdeke, hogy fennmaradjanak a közös célok, amelyek megakadályozzák, hogy a jövőben konfliktus törjön ki európai országok között.

„Ehhez szükség van arra, hogy Nagy-Britannia vezető szerepet vállaljon, és az unió tagja maradjon” - fogalmazott, hozzátéve: egy konfliktus következményei hatással lennének a britekre is. A miniszterelnök azt mondta, Közép- és Kelet-Európa tagállamait aggasztja a brit kilépés lehetősége.

„Egy újra harcias Oroszországot láthatunk, egyre erősödik az Iszlám Állam tőlünk keletre és délre, ott van a migrációs válság, ezeket a nyugat csak közösen tudja kezelni” - mondta Cameron, aki szerint az szigetország jelenleg is sikeres, katonailag és gazdaságilag is erős, virágzó állam, amit az uniós tagságnak is köszönhet. Beszélt arról is, a kilépéspártiak nem hoztak fel egyetlen érvet sem amellett, hogy az ország erősebb vagy gazdagabb lenne a kilépés hatására. A jelentések éppen az ellenkezőjét, visszaesést és gazdasági problémákat jeleznek előre.

„Én az országnak valódi erőt akarok biztosítani, nem pedig annak illúzióját” - fogalmazott, példákat hozva arra, hogy a tagsággal nőtt, nem pedig csökkent az Egyesült Királyság világpolitikai szerepe az elmúlt évtizedekben.

A brit miniszterelnök hosszan beszélt a kilépés várható gazdasági következményeiről, a közös piac elvesztése miatti jelentős hátrányokról, a nemzetközi kereskedelem megnehezüléséről, a tőkevonzó képesség várható csökkenéséről. Azt mondta, a kilépéspártiak az emberek munkahelyével és jövőjével játszanak felelőtlenül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×