INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Nem bíznak a csehek a nemzetközi szervezetekben

InfoRádió / MTI
Mélyponton a csehek nemzetközi szervezetekbe vetett bizalma - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét hétfőn tették közzé Prágában.

Az elismert prágai STEM közvélemény-kutató intézet februári felmérése szerint az Európai Unióban a megkérdezettek 29 százaléka, míg az Európai Parlamentben 24 százaléka bízik. Mindkét esetben ez az eddigi mérések történelmi mélypontját jelenti.

Ugyanakkor az ENSZ-ben a csehek 55 százaléka, míg a NATO-ban 52 százaléka bízik továbbra is.

Nyolc éve, 2008 februárjában, az ENSZ-ben a megkérdezettek 69 százaléka, a NATO-ban 57 százaléka, az Európai Unióban 56 százaléka, az Európai Parlamentben 50 százaléka bízott.

A nemzetközi szervezetekbe vetett bizalmat - függetlenül attól, hogy Csehország tagja volt-e az adott időben a szervezetnek vagy sem - 1994-től mérik. Jó egy évtizeden át a nemzetközi szervezetekbe vetett bizalom 50 és 60 százalék között, sőt az ENSZ esetében afelett is mozgott, majd 2008-2009-től fokozatosan csökkenő tendenciát mutat.

Az Európai Unióba vetett bizalom 2009 januárjában, a cseh uniós elnökség kezdetén volt a legmagasabb - 60 százalék.

Ugyanakkor tény, hogy a cseh lakosság körében - a nemzetközi szervezetek, elsősorban az EU viszonyában - nagyok az eltérések. Pártok szerint átlagon felül az ellenzéki TOP 09, valamint a kormánypárti ANO (Igen) és a kereszténydemokraták hívei körében örvend nagy támogatásnak az Európai Unió. A ellenzéki polgári demokraták (ODS) és a kommunisták (KSCM) hívei körében viszont nagyon alacsony a szimpatizánsok aránya.

A címlapról ajánljuk