eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Putyin: az orosz gép lelövésének súlyos következményei lesznek

Az orosz vadászgép lelövésének súlyos következményei lesznek az orosz-török kapcsolatokra nézve - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden.

Oroszországot hátba döfték a terroristák támogatói - vélekedett nyilatkozatában az orosz elnök. Közölte, hogy a Szu-24-es orosz vadászgépet egy török F-16-os vadászgép lőtte le levegő-levegő rakétával. Elmondása szerint a repülőt hatezer méter magasan repült, amikor egy kilométerre a török határtól, Szíria felett támadás érte. A vadászgép négy kilométerre a török határtól zuhant le.

Putyin szerint az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre. Hangsúlyozta, annak ellenére "szúrták Oroszországot hátba", hogy Moszkva megállapodott amerikai partnereivel arról, figyelmeztetik egymást a potenciális repülési incidensekről. Törökország pedig állítólag az Iszlám Állam ellen harcol az Egyesült Államok vezette koalíció részeként - tette hozzá.

Az orosz elnök közölte azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek az Iszlám Állam terroristáinak kezére került területekről irányultak Törökországba. Putyin szerint ha az IÁ milicistái több száz millió dollárt kerestek az olajkereskedelemmel, és "egész kormányok" fegyveres erőinek védelmét élvezték, nem is csoda, hogy ennyire vakmerően viselkednek.

Moszkvában bekérették a védelmi minisztériumba a török katonai attasét. Az orosz védelmi tárca közölte, a lelőtt vadászbombázó éppen útban volt a latakiai Hmejmim orosz légi támaszpontra, amikor a támadás érte, és minden jel arra utal, hogy nem sértette meg Törökország légterét.

A TASZSZ orosz hírügynökség egy török diplomáciai forrásra hivatkozva közölte, Törökország moszkvai nagykövetségén fokozták a biztonsági intézkedéseket, ugyanis az épület előtt több ember gyűlt össze.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×