eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin

Fűthető sátrakkal készülnek a menekültek fogadására Finnországban

Finnországban a következő hetekben fűthető sátrak és konténerlakások felállításával készülnek a menedékkérők fogadására, miután az utóbbi hetekben ismét egyre nagyobb ütemben érkeznek menekültek az országba - jelentette be kedden a helsinki belügyminisztérium.

Az északi országba októberben ugyan a szeptemberi 10 800-nál jelentősen kevesebb, összesen kicsivel több mint hétezer menekült jött, azonban november első hetében ismét többen érkeztek, gy hét alatt kétezren lépték át a finn határt, elsősorban Svédország irányából. Idén összesen 27 400 menedékkérőt regisztráltak Finnországban, ezzel az öt és fél milliós ország az Európai Unión belül az egy főre eső negyedik legtöbb menekültet fogadta be.

A hatóságok arra számítanak, hogy idén összesen 30-35 ezer migráns érkezik Finnországba, szemben a tavalyi 3600-zal.

"Még az új fogadóközpontok megnyitásával sem lesz elég kapacitásunk a befogadásukra, ezért a hatóságok készülnek a sátrak és konténerlakások felállítására" - közölte a finn belügyminisztérium.

Ezzel párhuzamosan a finn hatóságok arról is beszámoltak, hogy naponta átlag 50 iraki folyamodik útlevélért a helsinki nagykövetségen, mert vissza akarnak térni hazájukba. Arról nem tudni, hogy pontosan milyen okból döntöttek így.

Finnországba elsősorban Irakból és Afganisztánból érkeznek menekültek. A múlt héten a hatóságok felfüggesztették a biztonsági félelmekre hivatkozó afgán menedékkérelmek feldolgozását, amíg felülvizsgálják, hogy veszélyes országnak minősül-e Afganisztán. Egyúttal pedig szigorították az iraki és szomáliai menedékkérőkre vonatkozó feltételeket arra hivatkozva, hogy javult a biztonsági helyzet e két országban.

Korábban a szomszédos Svédország is közölte, hogy immár nem tud lakhatást biztosítani az újonnan érkező menedékkérőknek, és az EU-tól kért segítséget az érkezők elhelyezéséhez. Stockholm idén 190 ezer menekült érkezésére számít.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×