INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kiadták a gyilkossággal gyanúsított diplomatákat Kínának

InfoRádió / MTI
Fülöp-szigetek kiadta Kínának a két másik kínai diplomata megölésével és a főkonzul megsebesítésével gyanúsított kínai konzult és férjét - közölték a szigetország hatóságai szombaton.

Charles Jose, a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium szóvivője közölte, a rendőrök átadták a házaspárt a kínai hatóságoknak, amelynek tagjai visszaszállították őket Kínába, Hsziamen városába.

A Fülöp-szigetek középső részén található Cebú kínai konzulátusának munkatársai ellen szerdán követtek el fegyveres támadást a város egyik népszerű éttermében. Szun San helyettes konzult a nyakán, Huj Li gazdasági attasét a fején érte halálos lövés. Szung Zsung-hua főkonzul túlélte a rajtaütést, őt lőtt sebbel kórházba vitték az Inquirer című helyi napilap beszámolója szerint.

Az étterem alkalmazottjai azt mondták, hogy a főkonzul születésnapját ünneplő kilencfős társaság tagjai között vita alakult ki, és ezt követte a lövöldözés.

A kínai hatóságok a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi konvencióra hivatkozva azonnal jelezték az érintettek diplomáciai védettségét és kiadatásukat kérték - mondta a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium szóvivője.

A szigetország rendőrsége jelezte, hogy a diplomata házaspár közül a férjet vádolják a gyilkosságokkal.

A címlapról ajánljuk