eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Szijjártó: Magyarország lezárhatja a horvát határt

Ha ez Európai Unió nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög schengeni határ biztosítására, akkor Magyarország kész lezárni saját schengeni határát Horvátországgal - mondta Szijjártó Péter csütörtökön a Reuters brit hírügynökségnek.

"Arra sürgettük Görögországot és az (uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő) Európai Tanácsot, hogy állítsanak fel egy közös európai erőt a külső schengeni határ védelmére. Sajnálatos módon ez a döntés nem született meg. Ha nem születik meg az Európai Tanács ülése során ma és holnap, akkor komolyan fontolóra kell vennünk, hogy megvédjük a schengeni övezetet a horvát-magyar határon" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Reutersnek adott interjújában.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy ez hasonló intézkedésekkel járna, mint a magyar-szerb határ lezárása. Magyarország már értesítette a tervről Szlovéniát, Ausztriát és Németországot is - tette hozzá.

A miniszter közölte: ha a kormány lezárja a zöldhatárt, csak rendezett módon, határátkelőkön keresztül lehet majd belépni Magyarországra, a beutazásra feljogosító okmányok hiányában pedig menekültstátusért lehet folyamodni. Hozzátette: ha Horvátország betartja az európai uniós szabályokat és regisztrálja a menedékkérőket, akkor nekik Horvátországban kell maradniuk, amíg ügyükét elbírálják. Ha Zágráb nem veszi nyilvántartásba őket, akkor a horvát-magyar határon kell megtenniük ugyanezt.

"A déli határaink szigorú védelmével (...) azt üzenjük, hogy nincs értelme útra kelni" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szerint Horvátországnak késznek kell állnia a határzárra, miután a horvát miniszterelnök közleményében úgy fogalmazott, hogy jobban tudják kezelni a helyzetet, mint Magyarország.

"Hinnünk kell neki, hiszen ő a miniszterelnök" - mondta Szijjártó Péter.

"Ausztria is tisztában van azzal, hogy (a horvát határ lezárása) megtörténhet. Beszéltem a német kollégámmal is, és a németeknek is tudomásuk van arról, hogy meghozhatunk egy ilyen döntést" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×