eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szíriában támadást indítottak a kormányerők az orosz légierő támogatásával

Támadást indítottak a kormányerők és a velük szövetséges milíciák az orosz légierő támogatásával csütörtökön a nyugat-szíriai Ghab-síkságon - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szíriai emigráns szervezet.

A beszámoló szerint a felkelők az év elején nyomultak be a térségbe és fenyegették azokat a tenger menti területeket, amelyek létfontosságúak a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim számára. Ezeknek a területeknek a visszafoglalására indult most átfogó hadművelet.

Az OSDH igazgatója, Rámi Abder-Rahmán szerint a kormánycsapatok föld-föld rakétákkal vették tűz alá a lázadók állásait az orosz harci repülőgépek támogatása mellett.

Ali Ajúb tábornok, a szíriai hadsereg vezérkari főnöke egy televíziós beszédben csütörtökön bejelentette: erőik széles körű támadást indítottak, hogy megsemmisítsék a "terroristákat" és felszabadítsák az általuk korábban elfoglalt területeket. Hozzátette, hogy az orosz légierő csapásai aláásták az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet és más fegyveres terroristacsoportok hadműveleti lehetőségeit.

A damaszkuszi kormányzat évek óta terroristának nevez mindenkit, aki a rezsim ellen harcol.

Heves összecsapások voltak Idlíb, Hama és Latakia tartományokban, amelyekben az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnyát, az an-Nuszra Frontot is magában foglaló szövetség, a Hódítás Hadserege nevű iszlamista ernyőszervezet, valamint a mérsékelt ellenzék fő erejének számító Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) is jelen van, az Iszlám Állam azonban nem.

Helyi források arról számoltak be, hogy a felkelők lelőtték a hadsereg egyik helikopterét Hama északi részében.

Fejszál Mekdad szíriai helyettes külügyminiszter csütörtökön azt hangoztatta, hogy a nyugati országok támogatását élvező Szíriai Szabad Hadsereg nem különbözik más fegyveres csoportoktól. "Nincs különbség az an-Nuszra Front, az Iszlám Állam és a Szíriai Szabad Hadsereg között, ha utóbbi egyáltalán még létezik" - fogalmazott.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy szerdán orosz hadihajók a Kaszpi-tengerről rakétákkal támadták az Iszlám Állam szíriai infrastruktúráját. Négy rakétahordozóról összesen huszonhat, Kalibr típusú robotrepülőgépet lőttek ki tizenegy célpontra az északi Rakka és Aleppó, valamint az északnyugati Idlíb tartományban. Csapások érték a szélsőséges iszlamisták lőszert és robbanóanyagokat előállító üzemeit, parancsnoki központjait, lőszerraktárait, valamint kiképzőtáborait.

A londoni székhelyű OSDH jelentése szerint az orosz légierő idlíbi légicsapásaiban legalább hét civil vesztette életét szerdán. Az emigráns szervezet tájékoztatása szerint az orosz légi hadjárat első napján legkevesebb negyven polgári áldozatot követeltek a bombázások.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nem csak az Iszlám Állam állásait, hanem más lázadócsoportokat támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×