INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Német belügyminiszter: Törökországot nyilvánítsák biztonságos országnak

InfoRádió / MTI
A német belügyminiszter támogatja, hogy az Európai Unió menekültügyi szempontból biztonságos harmadik országként ismerje el Törökországot, illetve a többi uniós tagjelölt országot.

Thomas de Maiziere ezt a dpa német hírügynökséggel közölte, az uniós belügyminiszterek csütörtöki, a nyugat-balkáni migrációs útvonallal is foglalkozó tanácskozása előtt.

"Én személy szerint támogatom (Törökország biztonságosnak nyilvánítását). Úgy vélem, helyes, ha az EU-tagjelölteket biztonságos országnak tekintjük" - fogalmazott a német belügyminiszter.

A belügyminiszteri tanácskozáson a tervek szerint több nyugat-balkáni országot is biztonságosnak nyilvánítanak majd, hogy megkönnyítsék az innen érkező elutasított menedékkérők hazatoloncolását. Ugyanakkor Törökország biztonságossá nyilvánításával kapcsolatban kételyek merültek el, miután emberi jogi csoportok megkérdőjelezték, hogy a kurdokat és a politikai ellenzéket nem üldözik az országban. A biztonságossá nyilváníthatóság egyik feltétele ugyanis az emberi jogok betartása és a politikai üldöztetés megszüntetése.

Erre reagálva Thomas de Maziere úgy fogalmazott, "le kell szoknunk arról, hogy németként az összes kérdésben, a világ minden országával szemben akaratoskodva üljünk az emberi jogok erkölcsi piedesztálján. Ha akarunk valamit Törökországtól, az csak úgy megy, ha közeledünk egymáshoz".

Az Európai Unió kedden tette közzé a Törökországnak felajánlott migrációs akciótervét, amelynek értelmében pénzügyi forrásokkal és egyéb intézkedésekkel segítené Ankarát a menekültek fogadásában és ellátásában, míg a török kormány ezért cserébe erősítené határvédelmét és javítana menekültügyi eljárásain.

Ankara ugyanakkor egyelőre nem fogadta el a tervet, és kedden Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy országa bár szívesen fogadná az EU-s pénzügyi támogatást, az önmagában még nem jelentene megoldást a menekültválságra.

A címlapról ajánljuk