INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Biztonsági szigorításokról döntött az izraeli kormány

InfoRádió / MTI
Szigorításokat fogadott el az éjszaka összeült izraeli nemzetbiztonsági kabinet a terrorhullám megfékezésére - közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió kedd reggel.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra utasította az illetékes igazságügyi szerveket, hogy gyorsítsák fel a merénylők házának lerombolási eljárását. A testület döntött arról is, hogy szükség szerint megerősíti a Ciszjordániában állomásozó izraeli csapatokat.

Több százzal növelik Jeruzsálem arabok lakta negyedeiben szolgálatot teljesítő rendőrök számát, és döntés született a ciszjordániai kerülő utakról is.

A miniszterek az óvárosban lévő Mecsetek terén az eddigi biztonsági állapotok fenntartását ígérték, egyben azt hogy megakadályozzák a civilek önbíráskodását.

A kabinet adminisztratív, bírósági határozat nélküli őrizetbe vételeket helyezett kilátásba a zavargások résztvevői ellen, ezzel párhuzamosan felgyorsítja a törvénykezési folyamatot, amely lehetővé teszi majd a kődobálók elleni büntetések szigorítását.

Kelet-Jeruzsálemben a hatóságok nekiláttak három régebbi merénylő otthonának lerombolásához.

Ezalatt Jeruzsálemben hétfő éjjel sem csillapodtak az indulatok: palesztinok kövekkel dobáltak meg egy zsidókat szállító autóbuszt, amelynek egyik utasát az üvegszilánkok könnyebben megsebesítették, három másik utast pedig a szorongásos roham tüneteivel szállítottak kórházba.

Az egyik jeruzsálemi kórházban egy enyhébb sérülésekkel felvett arab fiatal arról számolt be, hogy zsidók megtámadták és kövekkel megdobálták. Egy másik incidensben egy arabokat szállító autó lámpáját törték be zsidók.

Este több ezren tüntettek Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencia előtt a ciszjordániai biztonsági helyzet romlása miatt hathatósabb fellépést követelve a palesztinokkal szemben.

A kormányzó jobbközép Likud párthoz tartozó Háim Kac népjóléti miniszter azt mondta, hogy az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában folytatott újabb építkezésekkel kell válaszolni az erőszakhullámra.

Ezzel egy időben Netanjahu kormányfő a szombati óvárosi palesztin késelés kórházban fekvő sebesültjeit meglátogatva, kemény fellépést helyezett kilátásba a "támadók és felbujtóik" ellen.

A címlapról ajánljuk