eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Biztonsági szigorításokról döntött az izraeli kormány

Szigorításokat fogadott el az éjszaka összeült izraeli nemzetbiztonsági kabinet a terrorhullám megfékezésére - közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió kedd reggel.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra utasította az illetékes igazságügyi szerveket, hogy gyorsítsák fel a merénylők házának lerombolási eljárását. A testület döntött arról is, hogy szükség szerint megerősíti a Ciszjordániában állomásozó izraeli csapatokat.

Több százzal növelik Jeruzsálem arabok lakta negyedeiben szolgálatot teljesítő rendőrök számát, és döntés született a ciszjordániai kerülő utakról is.

A miniszterek az óvárosban lévő Mecsetek terén az eddigi biztonsági állapotok fenntartását ígérték, egyben azt hogy megakadályozzák a civilek önbíráskodását.

A kabinet adminisztratív, bírósági határozat nélküli őrizetbe vételeket helyezett kilátásba a zavargások résztvevői ellen, ezzel párhuzamosan felgyorsítja a törvénykezési folyamatot, amely lehetővé teszi majd a kődobálók elleni büntetések szigorítását.

Kelet-Jeruzsálemben a hatóságok nekiláttak három régebbi merénylő otthonának lerombolásához.

Ezalatt Jeruzsálemben hétfő éjjel sem csillapodtak az indulatok: palesztinok kövekkel dobáltak meg egy zsidókat szállító autóbuszt, amelynek egyik utasát az üvegszilánkok könnyebben megsebesítették, három másik utast pedig a szorongásos roham tüneteivel szállítottak kórházba.

Az egyik jeruzsálemi kórházban egy enyhébb sérülésekkel felvett arab fiatal arról számolt be, hogy zsidók megtámadták és kövekkel megdobálták. Egy másik incidensben egy arabokat szállító autó lámpáját törték be zsidók.

Este több ezren tüntettek Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencia előtt a ciszjordániai biztonsági helyzet romlása miatt hathatósabb fellépést követelve a palesztinokkal szemben.

A kormányzó jobbközép Likud párthoz tartozó Háim Kac népjóléti miniszter azt mondta, hogy az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában folytatott újabb építkezésekkel kell válaszolni az erőszakhullámra.

Ezzel egy időben Netanjahu kormányfő a szombati óvárosi palesztin késelés kórházban fekvő sebesültjeit meglátogatva, kemény fellépést helyezett kilátásba a "támadók és felbujtóik" ellen.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×