INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Angliában is fizetni kell a műanyag bevásárlószatyorért

InfoRádió / MTI
Hétfőtől Angliában is, vagyis már az Egyesült Királyság teljes területén fizetni kell bevásárláskor a zacskóért: egy szatyor öt pennybe (kb. 20 Ft.) kerül.

A rendelkezés egyelőre a legalább 250 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra vonatkozik kötelezően, de kisebb üzletek is kérhetnek pénzt a műanyag zacskókért. Aki viszont használt zacskót visz vissza az üzletbe, ingyen kaphat cserébe újat.

A kormány reményei szerint így 80 százalékkal visszaesik a bevásárlószatyrok használata az üzletekben.

Eddig a vásárlóknak külön kellett szólniuk, ha nem tartottak igényt a zacskókra. Az adatok szerint 2013-ban csak Anglia nagyobb szupermarketeiben 7,5 milliárd zacskót adtak ki.

Több szupermarketlánc kezdett vastagabb zacskókat használni még a rendelet jogerőre emelkedése előtt, ráadásul a korábbi vékonyabb zacskókat ingyen becserélik a vastagabbra. A Tesco közlése szerint ennek célja nemcsak az, hogy a zacskókat a vásárlók újra felhasználják, hanem hogy kevesebb is elegendő legyen egy-egy bevásárlásnál.

Az Európai Unió egy áprilisi irányelvében előírta tagállamainak, hogy az ingyenes műanyag bevásárlózacskók gyakorlatát 2018 végéig szüntesse be vagy az elhasznált zacskók számát 2019 végéig lakosonként 90 darabra csökkentse.

Az Európai Bizottság az unió egész területére vonatkozóan 100 milliárd darabban korlátozta az évente felhasználható műanyag zacskók számát. Ezek nagy részét, 89 százalékot csak egyszer használják a vásárlók.

Anglia Nagy-Britannia utolsó része, amely fizetőssé tette a műanyag zacskókat. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban ezzel a módszerrel már sikerült drámaian csökkenteni az egyszer használatos zacskók számát.

A címlapról ajánljuk