eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Angela Merkel német kancellár súlyos veszélybe került

Angela Merkel német kancellár súlyos veszélybe került az európai menekültválságban követett politikája miatt, de egyelőre nincs senki, aki leválthatná - véli az egyik legtekintélyesebb német politikai tanácsadó.

Michael Spreng szerint a konzervatív CDU/CSU csak azért lojális Angela Merkelhez, mert vezetésével a pártszövetség megnyert sorban három Bundestag-választást és tízedik éve hatalmon van.

Angela Merkel "a hatalom garanciája, és ha dicsfénye halványulni kezd, a lojalitás is gyengül" - mondta a kommunikációs tanácsadó a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

Angela Merkel a menekültválságban tőle szokatlan módon érzelmi alapon alakította ki politikai irányvonalát és kockázatot vállalt. Egyedül az jelent védelmet számára, hogy "nincs személyi alternatívája" - mondta a Michael Spreng, aki többek között Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, a konzervatív CDU/CSU kancellárjelöltjének kampányfőnöke volt a 2002-es országos parlamenti (Bundestag) választáson, 1989-től 2000-ig pedig a Bild am Sonntag című lap főszerkesztőjeként dolgozott.

A menekültválság elmélyülésével elkezdődött Angela Merkel pályafutásának legnehezebb szakasza. A kancellár "kétségtelenül veszélyben van", és azzal a dilemmával szembesül, hogy "nem kezdhet radikális irányváltásba, mert azzal lerombolná a hitelességét" - mondta a tanácsadó.

Így marad a kemény, fáradságos munka és a remény, hogy a következő, 2017-es választásig sikerül megoldani a menekültválságot, de ha a CDU nagyon rosszul szerepel a 2016 márciusi tartományi választásokon, főleg Baden-Württembergben, akkor elkezdődhet a vita Merkel vezető szerepéről a CDU-ban és a bajor testvérpártban, a CSU-ban - fejtette ki Michael Spreng, utalva arra, hogy 2016. március 16-án Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományban is helyi törvényhozási (Landtag) választást tartanak.

Egyelőre nincs a színtéren szereplő, aki leválthatná a CDU-t 2000 óta vezető kancellárt, de akár irányíthatatlan folyamatok is beindulhatnak, ha nem sikerül úrrá lenni a menekültválságon, és a CDU leszerepel jövő tavasszal - tette hozzá a szakértő.

Angela Merkelnek ki kell tartania eddigi irányvonala mellett, mert "a hitelesség a legnagyobb politikai tőkéje", de be kell ismernie, hogy a válság a vártnál nehezebben kezelhető. Megpróbálhatja lelkesíteni az embereket, hogy megmaradjon a lakosság segítőkészsége, és kérhet türelmi időt. Ez azonban nem lesz könnyű, mert "nem egy nagy szónok, nemigen tudja magával ragadni az embereket" - jegyezte meg Michael Spreng.

A CSU továbbra is össztűz alatt tartja a kancellárt, és egyre erélyesebben sürgetik a menekültáradat feltartóztatását a CDU-ban és a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata pártban (SPD) is.

Vasárnap már az a követelés is felmerült, hogy zárják le a német-osztrák határt, ahol eléri Németországot a balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők áramlása, és vezessenek be menedékkérő-befogadási tilalmat.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke pedig egy szombati nyilatkozatában ismét kiemelte, hogy hiba volt beengedni a Magyarországról elindult menedékkérőket.

"Elértük a kapacitásaink határait, tovább már nem megy, és előttünk vannak a téli hónapok. Ha nem rántjuk el a kormányrudat és nem vetünk gátat a bevándorlásnak, akkor jön az összeomlás" - mondta Seehofer a BR bajor tartományi közszolgálati televíziónak.

Az irányváltást viszont csak a berlini vezetéssel együtt lehet végrehajtani. Ezért "a kancellárnak világosan meg kell mondania, hogy a befogadó kapacitásaink kimerültek" - mondta a CSU elnöke.

A ZDF országos közszolgálati televízió heute.de című hírportáljának vasárnapi elemzése szerint a CDU-ban azt mondják, hogy Seehofert nem csak a menekültválság miatti aggodalom ösztönzi drámai hangvételű bejelentésekre. A bajor politikus arra is törekszik, hogy az utóbbi hónapokban egyebek mellett az autópályadíj ügyében elszenvedett vereségek után ismét erősödjön a pártja, és ehhez kapóra jön a bevándorlás, a menedékjog és a társadalmi integráció témája.

A heute.de elemzése szerint Horst Seehofer kihasználja a lehetőséget, nem törődve azzal, hogy tovább erősödhet az eleve nem jelentéktelen társadalmi nyugtalanság, de a CSU-nál is tudják, hogy a konfliktus Merkellel rontja a konzervatívok választási győzelmi esélyeit. Egy "stafétaváltás" pedig nagyon erősen rontaná az esélyeket, ezért a bajor kormányfő minden bizonnyal nem akarja a végsőkig feszíteni a húrt.

Angela Merkel hasonló helyzetbe került a menekültválsággal, mint elődje, az SPD-s Gerhard Schröder a munkaerőpiaci szabályozás és a szociális rendszer mélyreható reformját előirányzó, Agenda 2010 című programmal. Mindkét ügy azt mutatja: a legfontosabb kérdésekben egy kancellárnak annyira erősen hinnie kell politikájának helyességében, hogy tudja vállalni azt a kockázatot, hogy elidegenedik pártjától és elveszíti a kormányfői tisztséget - mutatott rá a heute.de.

Gerhard Schröder nem ugrott el a kihívás elől - és jórészt éppen az Agenda 2010 népszerűtlensége miatt bukott meg 2005-ben -, és a közszolgálati televízió hírportáljának név nélkül nyilatkozó CDU-s források szerint Angela Merkel is vállalja a kockázatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×