INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Orosz teherűrhajó csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz

InfoRádió / MTI
Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) pénteken a Progressz M-29M jelzésű orosz teherűrhajó - közölte a Moszkva környéki Koroljovban lévő, az űrrepüléseket irányító központ.

A Progressz M-29M 2,3 tonna rakományt, egyebek közt oxigént, élelmiszert és üzemanyagot vitt a Föld körül keringő ISS-hez.

A teherűrhajót csütörtök este bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból egy Szojuz hordozórakétával. Az indítás után kilenc perccel a teherűrhajó levált a hordozórakéta harmadik fokozatáról és pályára állt a Nemzetközi Űrállomás felé, amelyet hat órával később el is ért.

Ez volt a Progressz M-M sorozat utolsó képviselője, a következő rakétagenerációnak már Progressz M-SZ lesz a típusjelzése. Legközelebb teherűrhajó november 21-én indulhat az ISS-hez.

Idén április 28-án egy másik Szojuz hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M jelzésű orosz teherűrhajót, amely a mostanihoz hasonlóan üzemanyagot és oxigént szállított volna az űrállomásra.

A vizsgálatok során a szakemberek megállapították, hogy a hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt nem jutott el a teherűrhajó az ISS-hez.

A Progressz már a felbocsájtás után nem sokkal irányíthatatlanná vált, és mivel nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot, fokozatosan lesüllyedt az orbitális pályán, majd május 8-án elégett a Föld légkörében.

A címlapról ajánljuk