INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Görögországot bírálta a horvát kormányfő

InfoRádió / MTI
Zoran Milanovic horvát miniszterelnök élesen bírálta Görögországot csütörtökön, amiért a déli uniós tagállam migránsok ezreit engedi be a schengeni övezetbe.

"Ez valamiféle bosszú Németországgal és Európával szemben?" - tette fel a kérdést a horvát kormányfő Zágrábban helyi médiajelentések szerint, a görög adósságválsággal kapcsolatos politikai feszültségekre utalva.

"Görögország a schengeni övezet határországaként megengedi, hogy több ezer olyan ember érkezzen hajókkal szigeteire, akiknek az élete nem forog veszélyben" - mondta Milanovic, kiemelve, hogy Törökország - ahonnan a migránsok Görögországba érkeznek - biztonságos országnak számít.

A horvát miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte nyilvánvalóan hallgatólagos egyezség van érvényben arra vonatkozóan, hogy a migránsok akadályok nélkül beutazhatnak a schengeni övezet területére. A migránsok "szervezetten utaznak Görögországba, Macedóniába és tovább északra" - mondta.

Az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalat választó migránsok többsége korábban a szerb-magyar határt átlépve utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé. A szigorított magyar határvédelem miatt azonban az utóbbi napokban Szerbia felől egyre többen Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak továbbutazni. Horvátországba szerda reggeltől csütörtök délutánig 7300 illegális bevándorló érkezett.

A címlapról ajánljuk