INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Felrobbant egy olajszállító tartálykocsi Dél-Szudánban

InfoRádió / MTI
Legalább százan életüket vesztették és ötvenen súlyosan megsebesültek Dél-Szudánban, amikor felrobbant egy, az útról lecsúszott olajszállító teherautó - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A baleset még szerdán történt a fővárostól, Jubától nyugatra fekvő Western Equatoria államban.

Az áldozatok magas számát az okozta, hogy az útról lecsúszott teherautó köré tömeg gyűlt, s az emberek megpróbálták megcsapolni a rakományt. A robbanást vélhetően az okozta, hogy valaki a tömegben cigarettára gyújtott.

Western Equatoria állam tájékoztatási minisztere közölte, hogy a súlyos sebesültek vélhetően nem fogják túlélni a balesetet, miután nem állnak rendelkezésre a súlyos égési sérülések kezeléséhez szükséges orvosi műszerek és létesítmények az világ legfiatalabb és egyik legszegényebb országában.

Dél-Szudánban fegyveres konfliktus dúl, az ország hatóságai azonban hangsúlyozták, hogy baleset történt, nem fegyveres támadásról van szó.

A kelet-afrikai térségben mindazonáltal történtek már hasonló esetek korábban, miután az olajszállító tartálykocsiknak általában hatalmas távolságokat kell megtenniük rendkívül rossz utakon, szegény közösségeken keresztülhaladva. Dél-Szudánban például alig vannak aszfaltozott utak.

A szomszédos Ugandában 2013-ban legalább 30 ember halt meg, amikor egy autópályán lerobbant teherautóból próbáltak meg üzemanyagot leszívni.

A címlapról ajánljuk