INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Ukrajna szerint kikerülhető az orosz vétó

InfoRádió / MTI
Van megoldás arra, hogy Oroszország ne vétózhassa meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a kijevi kezdeményezést, hogy a világszervezet békefenntartókat küldjön a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségbe - jelentette ki egy pénteken közzétett interjúban Jurij Szerhejev, Ukrajna ENSZ-nagykövete.

Petro Porosenko ukrán elnök vetette fel azt, hogy ENSZ-felhatalmazással európai uniós rendőri misszió felügyelje a kelet-ukrajnai tűszüneti megállapodás betartását. A csütörtökön Kijevben tárgyaló Johannes Hahn EU-biztosnak is kifejtette: az lenne a legjobb, ha uniós misszió gondoskodna a fegyvernyugvásról, és nem az EBESZ, amelyben - lévén összeurópai szervezet - ott van Oroszország is.

"Oroszország mint agresszor ebben nem vehet részt" - szögezte le Porosenko.

Moszkva heves ellenzéssel fogadta a kezdeményezést.

Ukrajna ENSZ-nagykövete elmondta, hogy Kijev megkezdte a diplomáciai konzultációkat a világszervezetben a békefenntartó misszióval kapcsolatban. Kiemelte, hogy alapvetően minden ENSZ-küldöttség, amelyekkel tárgyaltak, támogatja az elképzelést. "Tisztában vannak azzal, hogy a minszki megállapodások megvalósulása veszélybe került, mivel Oroszország, valamint az egyezményt aláíró luhanszki és donyecki szakadárok nem teljesítik a bennük foglaltakat. Kívülről kell tehát erőfeszítéseket tenni a minszki egyezségek megmentésére. Ilyen külső erőt képviselhet egy ENSZ-békefenntartó misszió" - fejtette ki a magas rangú diplomata.

Szerhejev közölte, hogy még a nap folyamán az ukrán fél előterjeszti azokat a taktikai lépéseket, amelyek segítségével az ukrán kezdeményezés keresztülvihető. "Van néhány érvünk, amely előmozdíthatja megvalósulását az ENSZ-ben" - jegyezte meg.

Kijelentette: van mód arra, hogy elhárítsák Oroszország vétóját.

"Ez jelzés Moszkvának: álljon meg, ébredjen fel és térjen vissza ahhoz, amiben megállapodtunk. Oroszország folyamatosan veszíti el mások bizalmát. Itt, az ENSZ-ben mindenki tisztában vannak azzal, hogy Oroszország aláírása egy dokumentumon nem ér többet a papírnál, amire rátették. Léteznek taktikai lépések, amelyekkel elkerülhető Oroszország vétója" - mondta a nagykövet. Utalt arra, hogy a világszervezet tekintheti például Oroszországot a konfliktus résztvevőjének.

A címlapról ajánljuk