eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dzsihadistáktól tart Spanyolország

Spanyolország fokozza a terrorizmus elleni védelmi készültségét, hogy megelőzzön a nyugati érdekek ellen irányuló bárminemű dzsihadista támadást - jelentette be Francisco Martínez, a Külügyminisztérium biztonsági államtitkára, akit a spanyol sajtó idézett szerdán.

Az elhúzódó szíriai konfliktus, az iraki helyzet romlása és a térségben tapasztalható egyéb súlyos események bizonyítják, hogy dzsihadista terrorcselekmények közvetlenül fenyegetik a nyugati államokat, különös tekintettel az Egyesült Államokra, Franciaországra és az Egyesült Királyságra - indokolta a döntést Martínez.

A politikus hangsúlyozta: nem vezetnek be rendkívüli intézkedéseket a dél-európai államban, a riasztási fokozat emelése csupán azt jelenti, hogy a biztonsági erők jóval éberebbek lesznek, mint korábban, főként azokon a helyszíneken, ahol sokan megfordulnak. Példaként említette a repülőtereket és a kiemelt intézményeket.

Az államtitkár szerint egyelőre nincs közvetlen terrorista fenyegetés az ország ellen.

A Spanyol Királyság biztonsági rendszerében négy fokozat, ezeken belül pedig alacsony és magas riasztási szint létezik. A jelenlegi intézkedéssel a kettes fokozaton belül emelték a készültséget alacsonyról magas szintre.

Hármas fokozatú készültség legutóbb júniusban, IV. Fülöp király trónra lépésekor volt érvényben, akkor nemcsak a biztonsági erők éberségét fokozták, hanem a létszámukat is növelték a forgalmasabb helyszíneken. Ezt az eseményt leszámítva az eddigi készültségi fokozat 2012 júliusa óta volt érvényben.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×