eur:
390.87
usd:
365.26
bux:
68170.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az Ebola-járvány Libéria létét fenyegeti

Az Ebola-járvány Libéria nemzeti fennmaradását fenyegeti - figyelmeztetett kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában a halálos kór által leginkább sújtott nyugat-afrikai ország védelmi minisztere.

Brownie Samukai a BT tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség "úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül". Libériának "nincs megfelelő infrastruktúrája, szállítási kapacitása, szaktudása és pénzügyi forrása ahhoz, hogy hatékonyan szembeszálljon a járvánnyal" - állapította meg.

Idén február óta, a kórokozó vírus 1976-os azonosítása óta legsúlyosabb Ebola-járványban eddig 4293-an betegedtek meg a nyugat-afrikai térségben, s 2296-an belehaltak a betegségbe, közülük 1224-en Libériában - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), szeptember 6-i adatok alapján. A halálos áldozatok több mint fele az utolsó három hétben hunyt el.

Karin Landgren, az ENSZ libériai különmegbízottja a Biztonsági Tanács tagjai előtt azt mondta, hogy már legalább 160 libériai egészségügyi dolgozó fertőződött meg az Ebolától, s felük bele is halt a betegségbe. Egyúttal úgy vélekedett, hogy a helyzet jóval súlyosabb, mint ami a hivatalos adatokból kiderül.

"A betegek elvesztésének gyorsasága és mértéke, valamint a járvány gazdasági, társadalmi, politikai és biztonsági hatásai alapjaiban rendítik meg Libériát" - mondta Landgren. "A libériaiakat a háború óta legsúlyosabb veszély fenyegeti" - tette hozzá.

Az országban 1989 és 2003 közt lezajlott két háború 250 ezer halálos áldozatot követelt, s teljesen romba döntötte Libériát. Területét hadurak osztották fel egymás között, s gyakran gyerekkatonákat is bevetve harcoltak egymással a gyémánt- és fakitermelési koncessziók megszerzéséért. 2003-ban ENSZ-békefenntartókat telepítettek Libériában, s a hatezer fős katonai és rendőri erő mandátumát az ENSZ BT-nek most szeptemberben kellene meghosszabbítania, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azonban csak három hónapos hosszabbításra tett javaslatot.

Ban Ki Mun szeptember végére nemzetközi Ebola-konferenciát tervez összehívni New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés újabb ülésszakának őszi kezdetére, hogy anyagi hozzájárulásra bírják a világ kormányait, a nem kormányzati szervezeteket és a magánszektort - mondta el Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője. Ban Ki Mun hétfőn a konferencián való részvételre kérte Barack Obama amerikai elnököt is, hangsúlyozva, hogy "sürgősen növelni kell" az Ebola-járvány elleni nemzetközi erőfeszítéseket.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×