eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Szülei is segítették a szlovén választások győztesét

Egy politikai újonc, Miro Cerar jogászprofesszor pártja nyerte meg a vasárnapi előre hozott szlovén választásokat az előzetes eredmények szerint. Az eredménye a közvélemény-kutatások eredményében nem számít "sokkolónak", abból a szempontból viszont meglepetés, hogy Cerar mindössze öt hete alapította a győztes, baloldali Miro Cerar Pártját (SMC).

Az 51 éves jogásznak nem ismeretlen a politika világa, eddig azonban inkább csak megfigyelte a szlovén belpolitika történéseit, nem vett bennük aktívan részt. Ez most bizonyosan megváltozik, pártja 34,61 százalékos győzelme után ugyanis várhatóan ő lesz a volt jugoszláv tagköztársaság miniszterelnöke.

A közvélemény korábban inkább Cerar szüleiről hallhatott sokat, apja, Miroslav Cerar az egykori Jugoszlávia egyik legismertebb sportolója volt - lólengésben kétszer nyert olimpiát, háromszor világ- és kilencszer Európa-bajnokságot -, édesanyja, Zdenka pedig Szlovénia első női államügyésze, majd az ország igazságügy-minisztere lett.

Miro Cerart a szlovén alkotmány egyik legjobb ismerőjének tartják, Szlovénia 1991-es Jugoszláviától való függetlenedése után ő is tagja volt az alaptörvényt megfogalmazó jogászcsapatnak. Azóta is folyamatosan részt vesz az alkotmányjogi kérdések megválaszolásában.

Pártot a szlovén beszámolók szerint csak a közvélemény nyomására alapított, korábban ugyanis a civil szervezetek szerepét hangsúlyozta, és a szlovén belpolitika gyökeres megváltoztatását hangoztatta. Kampányában is erre a változtatásra helyezte a hangsúlyt, azt ígérte: a politika működésének alapjait is újraépíti majd. Ezen kívül azonban nem voltak látványos kampányígéretei, sőt, többen is azzal bírálták: gyökeres változtatásokat akar, mégis a bevett sablonokat emlegeti (tisztelet, jogállamiság, társadalmi jólét, emberi méltóság). Mások éppen ebben látják Cerar sikerét, hiszen a választópolgárok akár azt is gondolhatják, hogy innen még bárhová fejlődhet a mostanra begyepesedettnek tartott szlovén politika.

Annak ellenére, hogy az SMC-t baloldali pártként definiálja a szlovén sajtó, Miro Cerarnak vannak jobbközép irányultságú gazdasági elképzelései is. Az állami vállalatok privatizációjával kapcsolatban például visszafogottan nyilatkozott. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy a gazdaságot liberalizálni kell, és bizonyos állami vállalatokat el kell adni, de például a szlovén távközlési vállalat és a ljubljanai reptér eladását nem támogatta. Ugyanakkor bejelentette, hogy az állami költségek csökkentésére is szükség van. Emellett liberális nézeteket vall például az emberi jogokról és a diszkriminációról, viszont vannak konzervatív megnyilvánulásai, sok helyen említi meg például azt, hogy vallásos. A homoszexuálisok jogairól és az abortuszról viszont ellentmondásos véleményeket fogalmazott meg a párt, ami az LMBT-közösség és a nőjogi csoportok bírálatát is kiváltotta.

Elemzők szerint viszont éppen ez a néha a jobbközép felé "kacsintgató" álláspont teszi lehetővé Cerar számára, hogy áthidalja a jobb- és a baloldal között erőteljesen megoszló belpolitikát. A kormányalakítás során várhatóan éppen a középpártokkal lép majd koalícióra.

A választások eredménye csak kicsit lepte meg a szlovéneket, egy újonnan alapított párt győzelme azonban nem példa nélküli az országban. 2011-ben Zoran Jankovic, Ljubljana polgármestere is egy hónappal a választások előtt alakított pártot, és nyert, igaz, kormányt már nem tudott alakítani.

Elemzők szerint Cerar sikere a jelentős médiatámogatásnak és családja ismertségének is köszönhető. A sportolói és politikai karrier mellett ugyanis a család az egyik legnagyobb szlovén katasztrófának is része volt. 1981-ben az utolsó pillanatban mondták le nyaralásukat, mert egyik gyerekük megbetegedett. A gép, amelyre a jegyük szólt, Korzikán lezuhant 180 utas és a legénység halálát okozva. Miro Cerar azóta több nyilatkozatában is elmondta: a szerencse kegyeltjének tartja magát.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×